Новите моменти в десктоп средата Cinnamon 4.0

13
1831

След шест месеца усилена работа бе сформирана десктоп средата Cinnamon 4.0. Тази графична среда се разработва от Linux Mint общността и е версия на GNOME Shell с файловия мениджър Nautilus и прозоречния мениджър Mutter, представящ една класическа GNOME 2 среда, в която са оставени най-удачните компоненти от GNOME Shell. Десктоп средата Cinnamon се базира на компонентите на GNOME, които обаче са съвсем отделни и не са свързани със зависимостите на GNOME.

Версия 4.0 продължава традицията за използването на четни десетични цифри за номериране на стабилните версии (3.6, 3.8, 4.0 и т.н.). Новата версия на Cinnamon ще се използва в дистрибуцията Linux Mint 19.1, която трябва да излезе в края на ноември или началото на декември. Разбира се, потребителите с Linux Mint могат още сега да инсталират Cinnamon 4.0 чрез PPA хранилищата.

Нововъведенията в Cinnamon 4.0

Промени в таскбара

Панелът е по-голям и тъмен, като вместо бутони с имената на прозорците, сега се показват само иконки, а самите прозорци се групират.

Потребителят може да избира различни размери на иконките за всяка една от трите зони на таскбара – лява, централна и дясна. По подразбиране ширината на този панел е 40 пиксела и иконките се виждат много по-детайлно и добре се мащабират в лявата и централната част на таскбара. В дясната част на панела, където се показват системната табла, часовника и т.н, размерът на иконките е ограничен до 24 пиксела.

Вместо традиционния списък с работещи приложения, сега в таскбара е интегрирана версия на аплета Icing Task Manager, съчетаващ списък с отворените програмни прозорци с възможност за групиране на иконките, подобно на страничния панел в Ubuntu. При поставяне на курсора върху една от тези иконки се показва предварителен преглед на работещото приложение.

За феновете на стария вариант е оставена възможност за връщане към предишния интерфейс.

Оптимизация производителността на файловия мениджър Nemo

Nemo вече стартира изключително бързо, като е увеличена и скоростта за зареждане съдържанието на каталозите. Променен е размерът на иконките и са въведени отстъпи, с което интерфейсът е станал по-удобен и привлекателен. Мениджърът вече може да показва и времето за създаване на файловете. Всички допълнения на Nemo, написани на Python вече са портвани към Python 3. Има промени и в настройките.

 

  • Увеличен е контрастът на елементите на интерфейса при използването на темата Mint-Y. Модернизирана е темата Mint-Y-Dark

  • В прозоречния мениджър Muffin е добавена възможност за изключването на VSync (CLUTTER_VBLANK=none), с което се изключва появата на прекъсвания (tearing). VSync решаваше проблема, но за това се заплаща с производителност. Имаше и други неприятни ефекти, като намаляване на FPS и появата на лаг при придвижването на мишката – курсорът следва движението на мишката с известно закъснение. В конфигурациите на Cinnamon сега е добавена опция за изключването на VSync. С изключването на VSync, проблемът с прекъсванията се решава от графичните драйвери. Така например, за постигането на същия ефект с изключен VSync, в драйверите на NVIDIA трябва да се включи режима „Force Composition Pipeline“.
  • В Muffin са портвани редица промени, характерни за мениджъра Metacity от проекта GNOME. Така например, използват се вградените версии на библиотеките COGL и Clutter. Oсъществени са същите оптимизации на производителността, подобрена е работата на JavaScript енджина CJS.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари