Новият марсиански роувър ще има мощен лазер, с който ще може да изпарява камъни

5
474

НАСА възнамерява на оборудва своя нов роувър с твърде необичаен инструмент за изследване повърхността на Червената планета.

На върха на мачтата на роувъра ще бъде инсталиран мощен лазер, който е част от комплекса Super Cam. Той може да нагрява скалите до феноменалната температура от 10 000 градуса по Целзий. Подобно термично въздействие буквално може да превръща камъните в пара, която ще се анализира със спектрометъра на роувъра.

Използването на мощния лазер е доста сложно. Освен чрез спектрометър, при изгарянето на скалните породи ще се анализира издавания при тяхното горене и изпаряване звук с помощта на специализиран микрофон с висока чувствителност. И тъй като всяко вещество и вещество издава различен звук от удара с мощен лазерен импулс, по този начин може съвсем точно да бъде определен вътрешния състав на изследваните скали и камъни. Микрофонът ще бъде използван и без лазера за запис на шумовете от околната среда.

Лазерът ще даде възможност за бързо и точно определяне на физическия и химическия състав на околната среда, без да се налага да бъдат събирани различни образци, мястото за които е твърде ограничено. Чрез този предварителен анализ ще може бързо да бъде отсяван неподходящия материал.

Изстрелването на ракетата, която трябва да изведе космическия апарат в космоса за полет до Марс е планирано за месец юли тази година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари