fbpx
13.9 C
София

Новият телескоп Roman ще изследва Вселената 1000 пъти по-бързо от Хъбъл

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

НАСА съвсем наскоро започна активното използване на космическия телескоп Джеймс Уеб, изграждането на който струваше около 10 милиарда долара, но вече започна разработването на на още по-съвършен инструмент за изследване на Вселената – новият космически телескоп Nancy Grace Roman или както за по-накратко го наричат участниците в проекта – просто Roman. Телескопът трябва да бъде изведен в орбита около една от точките на Лагранж сравнително скоро – през 2027 година. Roman може да изследва пространството на Вселената над 1000 пъти по-бързо в сравнение с телескопа Хъбъл, понеже ще може да прави около 100 хиляди висококачествени снимки годишно или приблизително 274 снимки на денонощие.

В астрономическите изследвания от значение са не само най-малките детайли, но и най-широкият обхват. Хъбъл и Джеймс Уеб имат изключителна чувствителност, така че могат да правят снимки на много отдалечени обекти, достигайки дълбоко в пространството и времето. Roman  (Роман) ще работи по по-различен начин, като ще може едновременно да сканира огромни космически пространства.

Аарон Йънг от Центъра за космически полети Годард на НАСА посочва, че космическите телескопи Хъбъл и Джеймс Уеб са оптимизирани за фокусирано изучаване на астрономически обекти, затова те сякаш разглеждат Вселената през малки отвори. Но за да се разгадаят космическите загадки в най-големи мащаби, за да се видят огромните структури на Вселената, е необходим космически телескоп, който осигурява много по-голям обзор. И точно това ще осигури Роман.

Така например с помощта на Roman ще може точно да се прецени колко екзопланети съществуват в нашата галактика и да се изследва разпределението на галактиките, за да може по-добре да се разбере тъмната материя. Голямото предимство на новия телескоп за този вид работа, освен широкото му зрително поле, е, че той прави снимките много бързо. Според оценките на НАСА Роман ще може да състави подробна карта на Вселената 1000 пъти по-бързо от Хъбъл.

Предварителните изчисления показват, че на Хъбъл ще му трябват 85 години, за да картографира аналогичен регион от Вселената със същата дълбочина на данните, които Роман ще заснеме и обработи за 63 дни.

НАСА се надява, че съчетаването на широкото зрително поле на Роман с по-широкия обхват на различните дължини на вълните на Хъбъл и детайлните наблюдения на Джеймс Уеб ще дадат възможност за получаването на много по-пълна представа за Вселената.

Да си припомним, че в началото на тази година космическият телескоп Джеймс Уеб откри първата си екзопланета. Това космическо тяло бе класифицирано като LHS 475 b – екзопланета от каменист тип и с почти същия размер като нашата планета. С помощта на Роман откриването на екзопланети се очаква да стане много по-лесно, след което Джеймс Уеб може да бъде насочван към някои от тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини