Нови доказателства посочват, че британския щам на COVID-19 е значително по-заразен и смъртоносен

5
986

Британски учени разкриха мрачна констатация: Вариантът B.1.1.7 на коронавируса, известен в разговорния език като „варианта от Обединеното кралство“ е един от най-смъртоносните щамове, появявали се досега.

Вариантът в Обединеното кралство е „свързан с повишен риск от хоспитализация и смърт“, според нов мета анализ на съществуващи изследвания, публикувани от британското правителство, и освен това е по-заразен от предишните щамове.

Ню Йорк Таймс съобщава, че не е ясно защо щамът е по-смъртоносен, въпреки че някои доказателства сочат към повишаване на тежките симптоми сред пациентите, които се заразяват с него. Това може да доведе до условия, при които вирусът не само е по-заразен, но ще направи и някои от съществуващите лечения неефективни. В обобщение, изследователите смятат, че новият щам е с огромните между 30 и 50 процента по-заразен, а някои експерти вярват, че той е още по-заразен и от тези стойности.

„Това е доста катастрофално по отношение на смъртността“, каза Нийл Фъргюсън, епидемиолог и съветник на британското правителство пред NYT. „И това е резултат както от увеличената предаваемост на вируса, така и от увеличената леталност“.

Има и едно слабо успокоение. Въпреки че учените вярват, че вариантът вероятно е по-смъртоносен, те казват, че имат само между 55 и 75 процента доверие в тези резултати.

„Мисля, че тези резултати вероятно са истински“, казва д-р Muge Civic, изследовател по инфекциозни болести и научен комуникатор от Университета Сейнт Андрюс пред NYT, „въпреки че все още има няколко ограничения и трябва да разберем какво ги причинява.“

Досега вариантът B.1.1.7 е регистриран в 82 държави, като най-големи са концентрациите в Обединеното кралство, Дания и САЩ. Тъй като се разпространява по-лесно, все още има известен страх, че той може да се превърне в доминиращ щам в много страни по света, в това число и в САЩ.

Излишно е да отбелязваме, че въпреки, че към момента няма ясен консенсус доколко по-опасен и заразен е новия щам на коронавируса, то мерките за поддържане на социална дистанция, носене на предпазна маска за лице (СЗО дори вече препоръчва две една върху друга – една хирургическа и още една обикновена, платнена маска), ще помогне да предотвратяване на заразяването и при този щам.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари