fbpx
1.4 C
София

Нови подробности за бета версията на автопилота на Tesla

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Tesla е добре известна на всички със своя автопилот, който доскоро бе предназначен за движение само по магистралите и по главните пътища. А сега, на 20-ти октомври автомобилната компания на Илън Мъск изпрати на по-внимателните водачи на електромобили бета версията на своя универсален автопилот, който вече може да се придвижва в сложните градски условия. Стабилната версия на този автопилот се очаква да излезе още до края на тази година. На практика това е първият път в историята, когато обикновените хора, а не специалистите на най-големите технологични гиганти, могат да притежават автомобил, който самостоятелно може да превозва хора от точка А до точка В  при на практика всякакви условия. По принцип, не е съвсем коректно използваните от Tesla алгоритми да бъдат наричани автопилот, но този термин вече масово се наложи и ние ще продължим да използваме тази дума докато не излезе нещо друго.

Какво се промени за водачите

Главната и основна разлика е възможността за автономно движение в градски условия. През последните няколко месеца Tesla подготвяше своята Full Self-Driving система за това – тази пролет електромобилите на компанията се научиха да разпознават и правилно да реагират на знаците STOP и на червения сигнал на светофара, а през лятото те започнаха да преминават при зелена светлина на светофара, като в началото бе необходимо потвърждение от водача или отпред да има друг автомобил. Но всичко това работеше, ако движението трябваше да продължи направо, като автопилотът не можеше да прави завои в градски условия.

Сега вече Full Self-Driving електромобилите на Tesla могат да преминават кръстовищата и разклоненията изцяло в автоматичен режим, независимо дали има или няма светофар. Роботизираните автомобили правят правилен ляв и десен завой, правят път на пешеходците, заобикалят паркираните автомобили и другите току-що появили се препятствия. Вече правилно се изпълняват всички маневри на шофирането в градски условия и е възможно транспортирането на пътници от едно до друго място по всякакви пътища.

Всички се питаха, дали автопилотът на Tesla ще може да се движи по пътища без маркировка. Отговорът е да. Full Self-Driving системата управлява автомобила без пътна или каквато и да било друга маркировка, като се ориентира само по контура на пътя и се придържа от дясната страна. Не говорим за шосета и магистрали, а за всякакви пътища.

Станаха известни и ограниченията на Full Self-Driving системата. Първо, водачът все още трябва да държи ръцете си на волана. Засега системата не реагира на махнатите от волана ръце, но във финалната версия е предвидено автопилотът да започне да предупреждава, че ръцете са свалени от волана и след известно време да намали скоростта на спре в някоя отбивка. Второ, бета версията бе дадена само на най-внимателните шофьори, които са подбрани от Tesla, но неизвестно на какъв точно принцип. Трето, автопилотът засега не може да управлява автомобила с максимално разрешената в града скорост. На магистралите и пътищата той управлява електромобила с максималната разрешена от закона скорост, но в града, според тестерите, той прекалено много внимава, а в някои ситуации доста се замисля. Преди някои сложни кръстовища и двойни кръгови доста се забавя докато прецени най-правилната ситуация.

В някои видеа, които късметлиите бета тестери веднага започнаха да публикуват в интернет, се вижда, че има случаи, когато автопилотът започва да греши и водачът се налага да поеме управлението. В единия клип по-долу (след 3 минути и 19 секунди) се вижда, че при завой наляво автопилотът завива малко повече от необходимото и има някаква вероятност за катастрофа, ако водачът не бе завил леко в обратната посока.

Горното видео е интересно с това, че при преход от извънградско към градско шофиране електромобилът започва да показва друга версия на 3D картата с данни за маркировката, околните автомобили, пешеходците и други.

А този клип показва как в някои ситуации автопилотът се замисля, докато прецени най-добрата траектория и да вземе най-правилното решение.

Начинът на работа на новия автопилот

Най-главното нововъведение е обединяването на видео потоците от камерите, разположени от всички страни на автомобила. В предишната версия на автопилота използваните алгоритми обработваха информацията от камерите във вид на 2D кадри, като се използват стандартни класически алгоритми. В новата версия на Full Self-Driving, която Tesla започна да изпраща на 20 октомври, подходът е съвсем друг.

Новите алгоритми по същия начин обединяват в един обща масив информацията от всички камери, но този масив се изпраща към набор от невронни мрежи, които ‘слепват’ кадрите от различните камери и създават двумерна карта на пътя, на обектите на него и на участниците в движението, която сякаш е заснета от въздуха. Това е само една от няколкото карти, които създават невронните мрежи на Tesla.

При това, за най-близкото обкръжение на автомобила картата е изключително точна по отношение на обектите, които се виждат от камерата, а за скритите и невидимите обекти невронните мрежи съвсем точно прогнозират какво може да се намира в тези невидими за камерите места. По подобен начин мисли и водачът на МКС, например когато търси място за паркиране близо до голям търговски център – спрените наоколо автомобили и камиони пречат да се види дали зад тях има място за паркиране или следва завой, но човекът много добре разбира какво би могло да има там и забавя движението, понеже е напълно възможно от зоната без видимост да изскочи автомобил.

Пример от работата на предишната версия на алгоритъма на Tesla

Другата изключително важна част от новите алгоритми за компютърно зрение на Tesla е използването на псевдолидари. Това е метод, чрез който с помощта на информацията от камерите се имитират данните от лидар. Идеята е следната: алгоритъмът взема кадър от камерата, като за същия кадър се изчисляват разстоянията до различните обекти и се образува подробна карта на дълбочината на сцената за този кадър.

Всъщност, тази карта на дълбочината на сцената се съставя за всяка една тока на въпросния кадър. По този начин в реално време се създава триизмерна карта на околното пространство – също като лидар, но без да се налага използването на скъпите лидари. От друга страна, използването на псевдолидари е дало възможност за използването на стандартни алгоритми и принципи на обработка на данните, които в продължение на вече много години се разработват от изследователите и програмистите от целия свят. За работа с лидарите се изискват нови алгоритми, които още не са така усъвършенствани.

Принцип на работа на псведолидара

Tesla използва вдигналата голям шум научна работа на Корнелския университет от 2018 година. В нея се описва работата на псевдиолидар от обикновени камери, който в рейтинга KITTI демонстрира точност от 74%, а най-добрият по това време конкурентен алгоритъм, използващ информацията от камери, показваше резултат от 22%. Автомобилната компания на Илън Мъск усъвършенства тази идея, която комбинирана с другите карти дава отлични резултати при значително по-малко използвани изчислителни ресурси,

Към днешен ден най-високата точност в този рейтинг демонстрира алгоритъмът BorderAtt с лидар – 82,33%, следван от HUAWEI Octopus с точност 82,13%.

Планирането и логиката на движение на електромобилите на Tesla, както и при другите разработчици на автономни автомобили, се базират на формални алгоритми, а не на невронни мрежи. Но редица експерти са на мнение, че както Tesla, така и нейните конкуренти постепенно ще заменят тези алгоритми с невронни мрежи. Автомобилната компания на Илън Мъск използва за обучението на новата невронна мрежа огромния парк от електромобили с автопилот. На практика всеки водач в подобен автомобил обучава изкуствения интелект – при своето шофиране той подсказва на този ИИ правилната траектория на движение и правилните решения в заплетени ситуации.

Юридическият аспект

От техническа гледна точка, след обучението на невронната мрежа, което в момента се осъществява от бета версията на Full Self-Driving системата, и след изчистването на някои недостатъчно точни решения на автопилота, може да се каже, че това е първият серийно произвеждан автономен автомобил – робомобил. Това е така, понеже електромобилът може самостоятелно да се придвижи от точка А до точка В, управлявайки волана, газта и спирачките. Засега нещо подобно показват някои прототипи на Waymo, Cruise и други. Но това са автономни прототипи, които не се продават и едва ли скоро ще започнат да се продават.

Но има и един друг аспект – юридическият. Както вече казахме, водачът все още трябва да държи ръцете си на волана и да бъде внимателен. Засега няма приети закони, кой трябва да понесе отговорността и да бъде наказан, ако на автопилота се наложи да вземе едно от изключващите се решения – ако например пред него изскочи група деца и той няма никакъв друг избор освен да удари децата или да се опита да спре с извиване на волана, като по този начин ще прегази хората на тротоара. Това е чисто хипотетична ситуация, но е възможна, и засега не е ясно кой ще бъде виновният. Всъщност Германия вече създаде етичен кодекс за робомобилите.

А и Tesla в описанието на новата версия на Full Self-Driving системата съвсем ясно казва, че автопилотът може да вземе неправилно решение в най-неподходящия момент.

Според общоприетата класификация за нивото на автономност на автомобилите, дори и новата бета версия на Full Self-Driving си остава на второ ниво, понеже зад волана задължително трябва да има водач, който да следи какво се случва по време на движението. Автопилотът на Tesla може да достигне следващите нива само когато това ограничение бъде премахнато, но това вече не зависи толкова много от компанията заради юридическия аспект. Но е очевидно, че Tesla е вече съвсем близо до създаването на робомобил, който може да работи за своя собственик и да му нови приходи.

Конкуренцията

Най-близо до достиженията на Tesla е Cadillac Super Cruise, като там подходът е малко по-друг. Не е необходимо водачът да си държи ръцете на волана, но трябва да наблюдава движението, като за тази цел се използва специална камера в купето, насочена в лицето на водача. Подобна функция имат и Nissan ProPilot 2.0 и BMW Driving Assistant Pro, които предлагат основните функции на автопилот, но се вграждат само в някои модели, предлагани в съвсем ограничен брой страни.

Но всички конкуренти на Tesla използват лидари и създаването на автономни автомобили, използващи само камери в своите автопилоти, разглеждат като една хипотетична възможност в неособено близкото бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини