Нови тестове на невъзможния двигател EmDrive показаха, че той не създава тяга

11
4201

Направените в края на миналия месец тестове на „невъзможния двигател“ EmDrive от техническия университет на Дрезден показаха, че той не създава никаква тяга. Германските учени заявиха, че измерената по-рано тяга се дължи на топлинен ефект.

Двигателят EmDrive бе проектиран и представен от компанията SPR Ltd. Грубо казано той се състои от магнетрон и конусообразен резонатор, в който тягата се създава благодарение на стоящата вълна на електромагнитните колебания от магнетрона. Първият двигател от подобен тип бе показан през 1999 година, а различните експерименти и досега дават твърде противоречиви данни.

Обяснението на SPR Ltd относно EmDrive е, електромагнитната вълна, разпространяваща се със скоростта на светлината, има определен импулс, който се прехвърля към отражателя, в резултат от което възниква неголяма сила. Основната идея на EmDrive е, че ако микровълните се отразяват от конусообразния резонатор, то от едната му страна ще се създава повече сила в сравнение с другата. По този начин се създава тяга, без да е необходимо използването на ракетен принцип и ракетно гориво.

Един работещ EmDrive може да се използва за създаването на летателен апарат без каквото и да било гориво. Магнетронът е възможно да получава енергия от слънчеви панели, която да захранва магнетрона и по този начин да задвижва този хипотетичен космически кораб.

Както се очакваше, учените разкритикуваха тази идея, понеже традиционната наука няма как да обясни, че е възможно възникването на импулс отникъде, без приложена сила. Тоест, нарушен е един от основните физични закони – законът за съхранение на импулса.

Но в науката са правени и продължават да се правят най-различни експерименти, резултатите от които след това се обясняват с помощта на нови физични закони. Ето защо няколко изследователски групи, включително на НАСА и DARPA, продължиха с най-подробното изучаване на особеностите и способностите на EmDrive. Експериментите на НАСА показаха, че все пак възниква неголяма тяга. Най-далече отидоха китайския учени, които проведоха един съвсем очевиден експеримент – изведоха в орбита свой собствен EmDrive и проведоха съответните експерименти в условия на вакуум и безтегловност. Оттогава в медиите почти няма информация за EmDrive.

Ето че сега физиците от Дрезденския технологически университет заявиха, че всички досега получени многообещаващ резултати са фалшиви и могат да се обяснят с прилагането на външни сили и на различни топлинни ефекти. Те представиха своите научни изводи в три доклада, публикувани във Space Propulsion Conference, в които се казва, че е използвана нова измервателна скала и различни точки на окачване на двигателя. Използвана е торсионна везна, подобна на везната за получаване на необходимите измервания за доказването на законите на Кулон и Нютон.

Германските учени заявиха пред медиите, че според техните измервания, EmDrive не създава тяга

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари