Американски специалисти разработиха устройство, което едновременно генерира електроенергия и гориво. С помощта на новата система се получава водородно гориво по максимално екологичен и евтин начин. Учените считат, че тяхното изобретение ще направи водородните автомобили по-евтини.

Традиционните горивни елементи и йонистори имат два електрода – положителен и отрицателен. Но учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) създадоха система с трети електрод, който едновременно се използва като електрод на йонистора за съхранение на енергия и като електрод за електролиза на водата, която се разлага на водород и кислород.

И трите електрода са поставени в един общ фотоелемент. Science Daily отбеляза, че полученото по този начин електричество от слънцето може едновременно или поотделно да се съхранява по електрохимичен път в йонистора и/или пи химичен път във вид на водород.

Ръководителят на проекта и на изследванията професор Ричард Канър счита, че откритието е революционно: „Съединяването на йонистор и технология за електролиза на водата в едно устройство е съпоставимо със създаването на първия смартфон, в който бяха вградени уеб браузър, телефон и камера“.

Устройството е евтино и екологично. Водородът се произвежда с използването на никел, желязо и кобалт. Традиционните подобни системи за получаване на водород използват предимно платина. Технологията наистина може да намали цените на водородните автомобили.

Освен това, повечето от днешните системи за получаване на водород използват изкопаемо гориво, което генерира твърде много въглероден диоксид.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари