Ново устройство може да съхранява вятърна мощност като високо компресиран въздух

0
729

Екип от учени от Обединеното кралство започна работа по система и устройство, за които Би Би Си съобщава, че представляват първото съоръжение в света за съхраняване на енергия като силно сгъстен (компресиран) въздух.

Централата с номинална мощност от 50 мегавата ще приема излишната енергия от вятърните централи и ще я съхранява под формата на обикновен въздух, който ще бъде нагнетен до толкова високо налягане, че ще се превърне в течност. След това, по време на пиковите нужди от енергия, съхраненият въздух ще бъде затоплен и той ще се възобнови до началното си агрегатно състояние и ще бъде годен да се използва за захранване на турбини, които да го превърнат в електрична енергия, която да бъде доставяна по електропреносната мрежа.

Ръководителят на проучването, изобретателят Питър Диърман, казва пред Би Би Си, че системата, която все още не е тествана, може да постигне ефективност между 60 и 70 процента. Това означава, че коефициентът на загуба на енергия при него ще е по-висок отколкото този на която и да било съвременна акумулаторна батерия, но Диърман прогнозира, че системата лесно може да бъде мащабирана, когато се използва резервоар на нагнетен въздух с по-голям обем.

„Батериите наистина чудесно решение за краткосрочно съхранение на енергия. Но те са твърде скъпи за мащабно и дългосрочно съхранение. Именно там идва ролята на втечнения въздух“, казва Диърман пред телевизионния оператор от Би Би Си, който го интервюира по повод разработката.

Подобен род експерименти не са нещо съвършено ново, като един от последните и сравнително популярни прототипи от изследователски екип от Индия, но с разликата, че при тях е направен опит за съхраняване на енергия чрез вдигане на тежки тухлени блокове и освобождаването ѝ чрез тяхното спускане. Коефициентът на загуба на енергията е горе-долу същия.

„Много е вълнуващо. Имаме нужда от много различни форми за съхранение на електрическа енергия и аз съм уверен, че техният въздух ще бъде една от предпочитаните в индустрията“, казва за финал на интервюто Диърман.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари