Нов британски технологичен регулатор се формира, за да ограничи надмощието на Facebook и Google

0
320
A photo taken on October 21, 2020 shows the logo of the multinational American Internet technology and services company, from left : Google, the American online social media and social networking service, Facebook, Twitter, Instragram, Snapchat, and Tik Tok on a computer screen in Lille. (Photo by DENIS CHARLET / AFP) (Photo by DENIS CHARLET/AFP via Getty Images)

Великобритания обяви планове за създаване на нов технологичен регулатор. Той ще наложи нови правила на компаниите като Facebook и Google. Целта е да се ограничи тяхното надмощие и съответно да се позволи на по-малки компании да растат.

Звеното за цифрови пазари (DMU) ще бъде част от Органа за конкуренция и пазари (CMA)

Основната задача ще е написването на нов правилник за работа на технологичните компании, който те трябва да спазват, ако искат да съществуват на територията на страната. Той няма да важи за всички технологични фирми, а само за тези със стратегически статус на пазара, обясняват от The Guardian.

Все още не става ясно какво точно значи това и кои компании ще попаднат в дефиницията.

„Дигитални платформи като Google и Facebook допринасят значително за нашата икономика и играят масивна роля в ежедневния ни живот. От една страна ни помагат да сме във връзка с любимите ни хора, да споделяме креативно съдържание и да следим последните новини.

От друга страна обаче имаме надмощие на няколко големи технологични компании. Това води до по-малко иновации, по-високи цени на рекламата и по-малко избор и контрол за потребителите. Нашият нов режим, който подкрепя конкуренцията на дигиталните пазари, ще подсигури изборът на потребителите. Ще значи и, че по-малките фирми няма да бъдат изблъскани от пазара.“, обясни Алок Шарма, бизнес секретар.

Не се очаква потребителите да видят значителни ползи от ограниченията, които ще бъдат наложени, поне в началото. Очакванията са обаче, че по-малките разработчици и компании ще могат по-успешно да работят с големите си колеги.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари