fbpx
4.6 C
София

Нов британски технологичен регулатор се формира, за да ограничи надмощието на Facebook и Google

Най-четени

Великобритания обяви планове за създаване на нов технологичен регулатор. Той ще наложи нови правила на компаниите като Facebook и Google. Целта е да се ограничи тяхното надмощие и съответно да се позволи на по-малки компании да растат.

Звеното за цифрови пазари (DMU) ще бъде част от Органа за конкуренция и пазари (CMA)

Основната задача ще е написването на нов правилник за работа на технологичните компании, който те трябва да спазват, ако искат да съществуват на територията на страната. Той няма да важи за всички технологични фирми, а само за тези със стратегически статус на пазара, обясняват от The Guardian.

Все още не става ясно какво точно значи това и кои компании ще попаднат в дефиницията.

„Дигитални платформи като Google и Facebook допринасят значително за нашата икономика и играят масивна роля в ежедневния ни живот. От една страна ни помагат да сме във връзка с любимите ни хора, да споделяме креативно съдържание и да следим последните новини.

От друга страна обаче имаме надмощие на няколко големи технологични компании. Това води до по-малко иновации, по-високи цени на рекламата и по-малко избор и контрол за потребителите. Нашият нов режим, който подкрепя конкуренцията на дигиталните пазари, ще подсигури изборът на потребителите. Ще значи и, че по-малките фирми няма да бъдат изблъскани от пазара.“, обясни Алок Шарма, бизнес секретар.

Не се очаква потребителите да видят значителни ползи от ограниченията, които ще бъдат наложени, поне в началото. Очакванията са обаче, че по-малките разработчици и компании ще могат по-успешно да работят с големите си колеги.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини