Нов вирус, подобен на Stuxnet, атакува Иран

0
19

Ирански медии съобщиха, че индустриални компютри в южната част на провинция Хормузган са били заразени с вирус подобен на Stuxnet. На този етап информационните медии в страната не са сигурни как точно е отговорило правителството на атаката. Появиха се версии, че хакери са помогнали на иранските държавници да се справят с нея, но по-късно тези версии бяха оттеглени.

По един въпрос обаче медиите са категорични – става въпрос за троянски кон, подобен на Stuxnet. Ако си спомняте, „супервирусът“ Stuxnet успя да зарази почти всички версии на Windows, като главната му цел бяха индустриалните компютърни системи в ядрена централа в Иран. След заразяването червеят извади от контрол реакторите в централата, докато в същото време служителите смятаха, че всичко е наред. Макар че виновниците така и не бяха официално установени, почти всички са единодушни, че става въпрос за САЩ или Израел.

Напомняме също, че по-рано този месец пак в Иран бе засечен и друг, макар и по-малък, троянски вирус. Това прави две атаки в рамките само на един месец. На този етап нямаме повече информация за сегашната атака, така че очаквайте повече подробности, щом се сдобием с такива.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за