Нов тест за COVID-19 се извършва за 10 минути в домашни условия

1
735

Съвсем опростен тест за заразяване с COVID-19 разработиха американските учени от университета на Мериленд. Резултатът от анализа става готов в рамките на само няколко минути и не изисква никакво специално оборудване. Важно е, че новият тест идентифицира генетичния материал на вируса още в първия ден на заразяването, преди появата на каквито и да било симптоми. Той е идеален са самостоятелна проверка вкъщи.

Иновационната технология, използвана в новия тест за COVID-19 го прави съвсем опростен и ефективен в оперативната диагностика. За теста се използват проби от слюнката или от лигавицата на носа, които се анализират директно на място, като резултатите стават готови само след 10 минути.

„Нашите предварителни резултати показват, че този тест открива РНК на новия коронавирус още в през първия ден след заразяването“ – заяви ръководителят на научното изследване Дипанджан Пан.

Генетичният материал на коронавируса се извлича от пробата в продължение на няколко минути и не изисква каквото и да било специално оборудване за получаване на резултата. Тампонът с пробата се поставя в специален течен реагент, включващ наночастици от злато и специална молекула, която реагира с вирусния протеин. Ако пробата включва вирус, течността променя цвета си и става светлосиня, а на дъното на епруветката се образува утайка. Ако вирусът не присъства, цветът на течността остава същият.

Очаква се одобрението на FDA, за да започне масовото производство и използване на на новия тест.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари