fbpx
4.3 C
София

Нов тип детонационен двигател може да ускори самолет до 20 000 км/ч

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американски специалисти съобщиха, че за първи път са успели да постигнат устойчива взривна вълна и да превърнат нейната енергия в тяга. Новия двигател с коса детонационна вълна може да ускори летателен апарат до скорост 17 пъти по-голяма от скоростта на звука или приблизително 20 000 км/ч и има потенциал да изпревари летателните апарати, използващи реактивни струи.

Дефлаграцията е високотемпературно горене на горивото в кислородна среда, като това е един сравнително безопасен и лесен за управление начин за превръщането на химическата енергия в движение. Това е и причината този метод широко да се използва в транспорта. Но ако е необходимо да се получи максимално възможната енергия от единица гориво, по-добре е да се използва взрив.

Детонацията протича много по-бързо и е много по-разрушителна. При този процес не е задължително използването на кислород, като е достатъчно да се приложи тласък с определена сила, за да се нарушат енергийните връзки между молекулите. Ударната вълна от взрива се разпространява със свръхзвукова скорост, изхвърляйки огромно количество енергия.

Ротационните детонационни двигатели, в които ударната вълна от единия взрив стартира следващия във вътрешността на пръстенообразен канал се считаха за невъзможни, докато специалистите от университета на Централна Флорида преди година не демонстрираха работещ прототип. Тази конструкция е по-ефективна в сравнение с импулсните детонационни двигатели, понеже не е необходимо изпразването на горивната камера след взрива.

Сега друг екип специалисти от същия университет представи нов тип детонационен двигател, който е много по-добър от всички досега представени модели. Двигателят с коса детонационна вълна създава стабилна и фиксирана в пространството продължителна детонация, което дава възможност за генерирането на значително повече енергия при използването на по-малко гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини