fbpx
16.8 C
София

Нов тип мембрани правят възможно генерирането на енергия от морската вода в промишлени мащаби

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Японски учени демонстрираха нов източник на възобновяема енергия. Те представиха нова технология за генериране на „синя“ електрическа енергия от солената вода на океана.

Спонтанното движение на йони или молекули, разтворени във вода през полупропускливи мембрани – или осмоза – може да се използва за генериране на електричество. За да се осъществи това са необходими огромните запаси от морска вода в океаните. Въпреки това, за да бъде една подобна технология икономически изгодна, мембраните за осъществяването на тази осмоза трябва да са много тънки и много селективно да пропускат точно определени йони, като същевременно задържат водните молекули

„При всяка една неравновесна ситуация, например когато имаме две цистерни с различна концентрация на сол, има възможност за преобразуването на тази термодинамична енергия в електрическа“ – заяви Макус Зуцу, ръководител на научния екип.

Изследователите от университета в Осака са използвали отдавна съществуващата технология за производство на полупроводници, за да създадат наноскопични отвори със специфична структура в ултратънка силициева мембрана. Тъй като този производствен метод се използва от десетилетия, цената и сложността на работата могат да бъдат сведени до минимум, а размерът и местоположението на отверстията (порите) могат да бъдат контролирани с висока точност.

При тестовете устройство с размер на отворите 20 nm постига пикова ефективност от 400 W/m2. Въпреки това учените са открили, че добавянето на твърде много от тези отверстия към мембраната всъщност намалява генерирането на енергия. Оптималното съотношение се оказа пори с диаметър 100 nm, образуващи решетка със стъпка от един микрометър. Това решение осигурява стабилна енергийна плътност на енергията от осмоза от около 100 W/m2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини