fbpx
-5.8 C
София

Нов чатбот на OpenAI може да обяснява програмен код и да пише скриптове за ситкоми

Най-четени

AI chatbot ChatGPT е обучен да предоставя разговорни отговори на запитванията на потребителите. Той е фантастично талантлив, но все още е склонен да произвежда убедителни вафли и дезинформация.

OpenAI пусна прототип на чатбот, който демонстрира завладяващ набор от нови възможности.

ChatGPT е адаптиран от модела GPT-3.5 на OpenAI, но е обучен да предоставя повече разговорни отговори. Докато GPT-3 в оригиналната си форма предвижда какъв текст следва даден низ от думи, ChatGPT се опитва да се ангажира със заявките на потребителите по по-човешки начин. В състояние е да се ангажира с огромен набор от теми, демонстрирайки големи подобрения на чатботовете, наблюдавани дори преди няколко години.

Но софтуерът за съжаление все още се проваля по начин, подобен на други чат ботове с изкуствен интелект, като често уверено представя невярна или измислена информация като факт. Както обясняват някои изследователи на изкуствен интелект, това е така, защото такива чатботове са по същество „стохастични папагали “ – тоест техните знания се извличат само от статистически закономерности в техните данни за обучение, а не от каквото и да е човешко разбиране за света като сложна и абстрактна система.

Както OpenAI обяснява в публикация в блог, самият бот е създаден с помощта на обучители, които класират и оценяват начина, по който ранните версии на чатбота отговарят на запитвания. След това тази информация е върната обратно в системата, и настройва отговорите, за да съответстват на предпочитанията на им (стандартен метод за обучение с изкуствен интелект, известен като „обучение с подсилване“).

Целта на OpenAI при пускането на системата онлайн е „да получи външна обратна връзка, за да подобри системите си и да ги направи по-безопасни“. Компанията също така казва, че ChatGPT има определени предпазни мерки, но все пак „системата може понякога да генерира неправилна или подвеждаща информация и да произвежда обидно или предубедено съдържание“.

Много потребители го тестват с въпроси за кодиране и твърдят, че отговорите му са перфектни.

ChatGPT може също да напише някои доста неравномерни телевизионни сценарии, дори комбинирайки актьори от различни ситкоми. Освен това успява да обясни различни научни концепции и да пише основни академични есета. (Такива системи ще създадат големи проблеми за училищата и университетите)

Има умението и да комбинира своите области на знание по всякакви интересни начини. Така че, например, може да се накара да отстрани грешки в низ от код … като пират, за което отговорът му ще е:

„Arr, вие правите сериозна грешка с това условие за цикъл, което използвате!“

ChatGPT също има чудесна способност да отговаря на основни любопитни въпроси. Това накара мнозина да предположат, че AI системи като тази могат един ден да заменят търсачките. Все пак чатботовете се обучават на информация, събрана от мрежата. Така че, ако могат да представят тази информация точно, но с по-плавен и разговорен тон, това би представлявало стъпка напред от традиционното търсене.

Така се заражда и един интересен набор от недостатъци – когато потребителите се опитват да накарат бота да пренебрегне обучението си по безопасност. Ако се попита за определени опасни теми, като например как да планирате перфектното убийство или да се направи напалм в домашни условия, системата ще обясни защо не може да ви каже отговора. (Например „Съжалявам, но не е безопасно или подходящо да се прави напалм, който е силно запалимо и опасно вещество.“) Но можете да накарате бота да произвежда този вид опасна информация с определени трикове, като да се преструва, че е герой във филм.

Въпреки всичко, ChatGPT определено е огромно подобрение на по-ранните системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини