Нов API в Chrome за създаването на пълноценни потребителски приложения

0
493

Google представи нова инициатива за добавяне на програмни интерфейси в браузъра Chrome. С тяхна помощ е възможно създаването на уеб-приложения, със същите възможности, като стандартните потребителски програми. Новите API дават възможност за използване на браузъра във вид на платформа, подобна на Cordova или Electron, за разработване на програми с разширен достъп до операционната система и хардуера.

Основната цел на новата инициатива е премахването на разликата между възможностите на уеб-приложенията и обикновените програми. Новите API са с изцяло отворен код, като се предвижда те да станат част от всеобщите уеб стандарти.

Първият представен API e Writable Files, предоставящ на уеб-приложенията достъп до локалната файлова система. С помощта на този API е възможно създаването на работещи в средата на браузъра редактори и интегрирани среди за разработка, които имат директен достъп до файловете и папките. За изключване на рисковете, свързани с безопасността, всички изпълнявани чрез новите API операции, изцяло се контролират от потребителя, който определя до кои именно файлове и папки ще даде достъп на съответното уеб-приложение.

В процес на разработка са следните API:

  • Scheduled Notification (Event Alarms) – напомня услугата Cron и дава възможност за стартиране на бъдещи процеси и задачи
  • Web Share Target – обмен на данни между потребителите
  • Async Сookies – асинхронни операции с хранилището на Cookie
  • Wake Lock – изключване на скрийнсейвъра
  • WebHID – достъп от най-ниско ниво за HID (Human interface device) устройствата
  • User Idle Detection – определяне времето на неактивност на потребителя
  • Local Font Access – достъп до локалните шрифтове

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за