fbpx
19.9 C
София

Някои от потребителите на Celsius имат шанс да върнат изгубените си пари

Най-четени

Когато компанията за крипто кредитиране Celsius, която проповядваше каузата на децентрализираните банкови продукти и бойкотиране на познатия ни конвенционален банков сектор, след като стана известна с предлагането на забележително високодоходни и уж сигурно потребителски сметки, се срина в несъстоятелност миналия месец, с нея потънаха и над 4,7 милиарда щатски долара потребителски инвестиции. При всички положения изглежда доста слабо вероятно потребителите, които бяха инвестирали в компанията, да получат някога парите си обратно.

Въпреки това обаче някои хора не се отказват толкова лесно от спестяванията и инвестициите си и ще опитат всичко докрай. Така дори и надеждата да изглежда оскъдна, от New York Times съобщават, че една конкретна група от хора, които са били опарени от Celsius, може би е намерила вратичка, която работи в тяхна полза и ще им позволи да възстановят поне част от загубите си.

Компанията Celsius успяваше да генерира изключително висока доходност за потребителите си – понякога годишната печалба надхвърляше дори 18 процента, които идваха от инвестиране на парите на депозит на потребителите в крипто сделки и по-конкретно в прословутия фонд Three Arrows Capital (3AC) и „стейбълкойна“ Luna, който се оказа нечак толкова стабилен.

Когато Luna се срина, фонда 3AC я последва, а не след дълго същата съдба сполетя и Celsius. Но не всички потребителски сметки в инвестиционната компания са били еднакви. Celsius предлагаше на потребителите и продукт, който наричаше „сметки за отговорно пазене“, които по същество бяха рекламирани като дигитални крипто сейфове, които не носеха лихва на потребителите. Според политиките на компанията средствата, които са били вложени в тези сметки, никога не са ѝ принадлежали, а са били собственост на потребителите, като Celsius просто е съхранявала средствата.

Потребителите с такива сметки не са били огромен процент – според оценките те са наброявали над 58 000 души, а средствата, които са вложили в компанията, са се равнявали на около 150 милиона щатски долара, които не са огромен процент от общата сума от 4,7 милиарда загубени средства. Но изглежда, че потребителите, които са притежавали тези сметки, доста бързо са осъзнали правата си и сега се сезират. Поради естеството на техните сметки, някои правни експерти смятат, че потребителите имат шанс да си върнат изгубените средства.

„Клиентите на тези сметки за отговорно съхранение на средства имат висок шанс да надделеят и да си върнат парите“, казва Адам Левитин, професор по право в Georgetown Law, който има опит в решаването на казуси с компании, които са обявили несъстоятелност.

На този етап все още има много неясноти около правния процес, който трябва да се приложи, за да могат потребителите да поискат възстановяване на парите си. Но надеждите, които правните експерти дават, вдъхват оптимизъм на поне част от потребителите, които загубиха парите си в Celsius.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини