Няколко рекорда, поставени от хората в космоса

0
590

Присъствието на хора в космоса през последните десетилетия е довело до постигането на различни интересни рекорди. В Space.com беше публикувана информация за част от тях и сега ги предоставяме на вниманието ви.

Най-старият космонавт, летял в космоса е американецът Джон Глен. Той е бил на 77 години когато е летял със совалката Discovery през 1998 година. Той е носител и на рекорда за най-голям интервал между два космически полета – 36 години. През 1962 година Глен става първият американец, който лети в орбита около Земята.

Най-младият космонавт е руснакът Герман Титов. Той е само на 26 години когато лети с кораба Восток 2 през август 1961 година.

Рекордът за най-продължителен и непрекъснат престой в космоса се държи от руския космонавт Валери Поляков, който е прекарал на станцията МИР цели 438 дни. Поляков е останал в орбита около Земята от януари 1994 година до март 1995.


Валери Поляков гледа през люка на МИР към совалката Discovery (6 февруари 1995)

Най-краткият полет на човек в космоса е продължил само няколко минути и е извършен от американеца Алън Шепърд. Той прекарал 15 минути извън Земята и с това постижение станал първият американец в космоса.

Най-отдалеченото от Земята пътуване на хора е извършено от екипажа на злополучната мисия Аполо 13. Капсулата на астронавтите е обиколила Луната и когато е била откъм обратната страна се намирала на 400 171 километра от дома. Случката датира от 1970 година и рекордът все още не е подобрен.

Рекордът за най-дълъг престой в космоса с прекъсвания държи съветският космонавт Сергей Крикальов. Той е прекарал общо 803 дена в космоса по време на шестте мисии, в които е взел участие. Това се равнява на две години и два месеца.

Рекордът за най-дълго обитаван космически кораб държи Международната космическа станция. На нея винаги е имало хора от 2 ноември 2000 година до този момент.

Най-дългият престой на хора на Луната държи екипажът на Аполо 17, който през 1972 година работи 75 часа на повърхността й. Това са повече от три дена. Тогава е и последното кацане на хора върху нашия естествен спътник.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари