fbpx
15.8 C
София

Обзор на събитията от изминалата седмица – накъде пое свободата на словото в дигиталния свят?

Най-четени

За мнозина от американците изминалата седмица беше като цяла година… Цялото ни възприятие за времето вече е изкривено от пандемията и локдауните, но въпреки това последните няколко дни, доведоха до още по-странно изкривяване на времето за много от нас, като започнем с прекъсването на Slack в понеделник, което тогава изглеждаше като вероятно най-голямото събитие, което може да ни се случи през цялата тази седмица… Все пак, какво толкова може да се случи в първата работна седмица от новата година, когато всички поетапно започват да се връщат към нормалния си ритъм? Колко наивни бяхме. Разбира се, поводът за написването на тази статия е щурмуването на Капитолия в сряда, деня, в който Конгреса удостоверяваше резултатите от президентските избори, в които с известна преднина води Джо Байдън, който беше обявен за следващия президент на Съединените щати. Новината за атаката в Капитолия доминираше в новинарските емисии през цялата седмица, а социалните медии и други онлайн платформи решиха, че подбуждайки бунтовниците, Доналд Тръмп безапелационно е преминал всякаква граница на тяхната търпимост, за което блокираха акаунтите му. Някои от тях временно, а други – завинаги.

Още от първите сведения за преднината на Байдън в изборите, мнозина експерти, анализатори и обикновени хора ликуваха, че следващия президент на страната няма да бъде човек, който има радиално противоположни възгледи за почти всички въпроси от своя предшественик Обама, който остави достолепно политическо наследство и със сигурност ще остане в историята на САЩ, със споменаване на името му по много поводи. Но тези ликувания са прибързани – защото предимството, с което Байдън води пред Тръмп е едва 1,6% от гласовете и 25 електорални гласа. Тези резултати далеч не означават абсолютна и безапелационна победа на демократите над републиканците, както и на либералните и демократичните ценности. Приблизително половината от гласувалите американци на изборите, изглежда са подкрепили Тръмп. И ако този факт досега беше видим само в числата с резултатите и статистиките, то през изминалата седмица беше разтърсващо усетен от обществото, макар и през действията на група радикални политически фанатици.

В следващите редове предлагаме синтезиран преглед от бурната първа седмица на 2021 година.

Сряда, 6 януари

След като изслушаха митинг на Доналд Тръмп близо до Белия дом, тълпа от негови поддръжници се отправи и нахлу в сградата на Капитолия в САЩ. Петима души бяха убити, а десетки бяха арестувани, като предстоят и още арести, тъй като полицията и федералните органи в момента установяват участвалите в размириците. Някои от щурмовете бяха излъчени на живо чрез YouTube от самите политически поддръжници, а други предавания на живо бяха направени от авторитетни медии. Президентът Тръмп публикува видео, в което повтаря, че изборите са манипулирани, и похвали протестиращите, като дори ги окуражи и агитира за допълнителни действия. Мигновено след този видеоклип, социалните мрежи Twitter, YouTube и Facebook го отстраниха от платформите си, където Тръмп го беше публикувал. След това Twitter издаде 12-часова забрана на акаунта на президента, като изиска от него да изтрие някои постове, които подклаждат насилието в Капитолия. Facebook и Instagram блокираха акаунта на Тръмп за 24 часа.

Четвъртък, 7 януари

Около 03.30 сутринта вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди резултатите от президентските избори, затвърждавайки победата на новоизбрания президент Джо Байдън. До голяма степен церемониалното признаване беше проведено, след като Конгресът се върна в Капитолия след прогонването на тълпите, които причиняваха размириците. Но последиците от насилието в сряда за президента Тръмп започнаха да стават ясни. Facebook забрани акаунта на президента „за неопределено време“, като гарантира, че той няма да може да публикува през профила си до края на неговия мандат. Търговската платформа Shopify свали предизборния магазин на Тръмп, където неговите последователи можеха да закупят шапки с надписи „Make America Great Again“, „MAGA“ и други стоки. YouTube обяви, че ще санкционира канала на Тръмп, заедно с други канали, за разпространение на предизборна дезинформация, а Twitch заяви, че деактивира акаунта на Тръмп. TikTok, видео платформата, която понесе най-много щети и атаки от мандата на президента Доналд Тръмп, премахна видео, на което Тръмп подтиква свои поддръжници да щурмуват Капитолия.

Петък, 8 януари

Докато Камарата обсъждаше за втори път възможността за импийчмънт на Тръмп, повечето платформи направиха своите ограничения за президента и неговите последователи постоянни. Профсъюзът на работниците в компанията Alphabet, която притежава и управлява Google, призова YouTube да забрани перманентно канала на Тръмп, а Reddit забрани форума r/ donaldtrump за подбуждане към насилие. Apple и Google се сблъскаха с натиск да свалят платформата Parler заради призиви за насилие, а по-късно през деня Google премахна Parler от своя магазин за приложения Play Store, като Apple заплаши да направи същото. Гейминг платформата Discord забрани прокламиращия тръмпизма сървър „The Donald“, а Twitter забрани профилите на поддръжниците на QAnon, включително и този на бившия съветник по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин.

И след като стотици служители на Twitter призоваха профила на Тръмп да бъде забранен, най-сетне любимата платформа (и трибуна) на президента затвори вратите си за него: Twitter окончателно блокира перманентно неговия акаунт @realDonaldTrump, след като временната забрана, която му беше наложена изтече, и той публикува, че няма да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън. След като перманентната забрана стана факт, Тръмп се опита да пише в Twitter акаунта @POTUS, който представлява официалния акаунт на Белия дом, който беше използван дълги години и от Барак Обама, като от встъпването на Тръмп в длъжност, той заяви, че желае да използва собствения си акаунт за връзка със своя електорат, привърженици и широката общественост. Този опит за влияние на Тръмп чрез Twitter също беше осуетен почти веднага, като се предполага, че акаунтът @POTUS ще получи отново правата си за публикуване, когато стане владение на Джо Байдън.

Междувременно Доналд Тръмп обяви пред телевизиите, че обмисля възможност за създаване на собствена платформа, която да му служи като средство за комуникация между него и поддръжниците му. На този етап не става ясно дали Тръмп визира обикновен собствен блог, или има по-амбициозни планове, като създаване на собствена социална мрежа, например.

Събота, 9 януари

До събота следобед няколко служители на администрацията на Тръмп подадоха оставки и сенатор Ричард Уорнър призова телекомуникационните и социалните платформи да запазят съдържанието и клиповете от нападенията в Капитолия, които могат да бъдат използвани като дигитални доказателства. Капитолия в САЩ, пише Уорнър, „сега е местопрестъпление“.

Късно в събота Apple обяви, че ще забрани Parler от своя App Store, заявявайки, че приложението „не е гарантирало ангажимента си да модерира и премахва вредно и опасно съдържание, насърчаващо насилие и незаконна дейност.“

След като предизвика размириците, Тръмп се оттегли в своето жилище в Белият дом, като в хода на обвиненията срещу него, че е агитирал политическите си симпатизанти към причиняване на безредици, хаос и насилие, той се защити, че няма отношение в никакви действия от такъв порядък, а на неговата фигура не може да бъде приписвано влияние за действията на „свободните хора“.

Церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън е насрочена за след 11 дни.

Събитията около Тръмп и свалянето на неговите акаунти от най-популярните социални мрежи в света, предизвикаха обширен дебат за това до къде се простират свободите на словото в днешния дигитален, претендиращ за либералност свят, както и докъде стигат отговорностите и ангажиментите на частните компании, които поддържат социалните мрежи и платформите за публична комуникация, в каузата им да предотвратяват разпространението на съдържание, което подстрекава към насилие и безредици. Привържениците на Тръмп защитават тезата, че блокирането на неговите профили подрива свободното слово, като нарушава неговите права за безусловна и прозрачна връзка между него, в ролята на обществена фигура, и широката общественост. От друга страна обаче, застава позицията на хората, които смятат, че решенията на социалните мрежи напълно кореспондират с действията на Тръмп, като намесата им е била силно желателна и дори наложителна, за да бъдат избегнати по-нататъшни размирици и радикални действия. Със сигурност консенсус по този въпрос в обществото няма да бъде постигнат, но събитията връщат на фокус една важна тема, която беше засегната още през миналата година, когато най-голямата социална мрежа в света, Facebook, обяви, че няма да премахват съдържание, публикувано от кандидатите за президенти на САЩ, независимо дали съдържа дезинформация, фалшиви твърдения, новини и констатации. Тогава, Twitter се разграничи като зае коренно противоположна позиция и дори отправи обвинения към Facebook за неизпълнение на обществената отговорност, но изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг защити позицията с аргумента, че е важно социалните медии и платформи да дадат на политиците възможност да комуникират със своите избиратели по прозрачен, автентичен и нецензуриран начин – за да могат гражданите да направят своя информиран и обективен политически избор, базиран на наблюденията и поведението в публичното пространство.

Сега темата се задълбочава, очертавайки широк дебат, тъй като вече имаме нагледен исторически контекст, на който да се базираме, когато формираме собствената си позиция по темата. През изминалите месеци Тръмп, както и другите кандидати за президенти на САЩ, и други видни политици, имаха възможността да извършват много действие в социалните мрежи, които обичайно представляват нарушение на техните правила и политики, но те не бяха санкционирани за тях, а в някои случаи единствено маркирани като дезинформационни или ненадеждни – какъвто беше случая с публикациите на Тръмп.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини