fbpx
8.5 C
София

Обработката на снимките изпращани от телескопа Джеймс Уеб

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В средата на месец юли екипът на космическия телескоп Джеймс Уеб представи първите детайлни и пълноценни снимки, показващи многобройни мъглявини и галактики с невиждано досега високо качество. Добре е известно, че космическият телескоп работи в инфрачервения спектър, който е невидим за човешкото око.

В такъв случай, откъде идват всички тези невероятни цветове?

Разбира се, това, което излиза на кадрите от космическия телескоп, нашето око не може да види. Ето защо цял екип специалисти обработва получените данни и конвертира инфрачервената светлина към видимия спектър. Това става, като на всяка дължина на вълната от инфрачервения спектър се задава съответствие със съответния отенък на видимите за нас цветове. При това компютърната обработка спазва всички необходими съотношения – на инфрачервеното излъчване с по-дълга дължина на вълната се присвоява червен цвят, на IR лъчите с по-малка дължина на вълната съответства оранжевият, след това жълтият цвят, следван от зеления, синия и виолетовия. Всичко това съвсем не означава, че тези снимки са некоректни.

Ако си представим хипотетичен космически кораб, с който още сега можем да посетим мъглявините и галактиките, заснети от Джеймс Уеб, то няма да можем да видим цветовете от фотографиите, публикувани в технологичните издания. Но конвертирането на дължините на вълните е математически вярно и тези снимки ни дават възможност да разкрием нови тайни на природата и с бързи крачки да движим науката напред.

В мащабите на Вселената човешката зрителна система е твърде слаба и може да се каже, примитивна. Ние виждаме само малка част от огромния вълнови спектър, като тя е толкова незначителна, че нашите очи просто изпускат огромни количества важна информация.

Астрономията изключително много разчита на анализа на електромагнитните вълни извън видимия за човека спектър, понеже на практика всички космически обекти излъчват енергия в ултравиолетовия спектър, рентгенови лъчи и радиовълни. Телескопът Джеймс Уеб разполага с инфрачервени сензори, които улавят излъчванията под червения свят, но без да достигат до микровълните. Тази част от спектъра е много  удобна, понеже инфрачервените лъчи проникват през плътните слоеве от газ и прах, и дават възможност на учените да видят какво се крие зад тях. Астрономите се интересуват изключително много и от светлина от най-ранната Вселена, който дотолкова се е „разтегнала“ от разширяването на Вселената, че от ултравиолетова е преминала към видимия спектър и сега вече е инфрачервена.

Конвертирането на цветовете не е единствената обработка. Оригиналните кадри, изпратени от космическия телескоп често се налага да бъдат намалявани до приемливи за публикуване размери. Освен това, трябва да се премахнат различните артефакти от космическите лъчи и отраженията на ярките звезди, които внасят шум в сензорите.

Ето как изглежда един от оригиналните кадри, получени от инфрачервения сензор – черни правоъгълници с няколко бели петънца:

А ето как изглежда същата мъглявина след обработката:

Освен строгото спазване на съответствието между дължините на вълните, учените имат възможност да използват сложни филтри и други начини за конверсия. Така например, при наличието на кислород, йонизиран водород и сяра, последните два елемента се преобразуват в почти един и същ червен цвят. В този случай за водорода е възможно да се зададе отместване към видимата зелена светлина, за да може да бъде получена много повече и по-подробна информация от космическите обекти.

Телескопът Джеймс Уеб е наистина мощен научен инструмент, с помощта на който ще бъдат разкрити много тайни на Вселената.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини