fbpx
5.1 C
София

Телескопът Джеймс Уеб ще изследва системата TRAPPIST-1 за наличието на извънземен живот

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Телескопът Джеймс Уеб съвсем скоро ще насочи огледалата си към TRAPPIST-1, една от най-обещаващите системи за търсене на извънземен живот. Космическата обсерватория ще определи дали тези планети имат атмосфера и, ако е възможно, ще анализира техния състав.

Откритата преди пет години на 39 светлинни години от Земята, система TRAPPIST-1 предизвиква огромен интерес сред астрономическата общност. И има защо: представете си малка звезда, заобиколена от седем планети толкова близо една до друга, че е възможно да бъдат видени всичките от повърхността на която и да е от тези планети. Това, което прави тези светове толкова интересни е, че всички те са скалисти, подобни на Земята по размер и вероятно с умерен климат. Освен това поне три от тях са в обитаемата зона на своята звезда.

За да се определи обитаемият потенциал на тези планети е необходимо да се проучат техните атмосфери. Възможно е те някога да са имали атмосфера, но тя да е била издухана през изтеклите години. Това е възможно, понеже звездата в тази система е червено джудже – малка звезда, която е по-хладна от Слънцето, но много по-нестабилна. Нейните масивни и редовни изригвания биха могли да оголят тези планети, излагайки повърхността им на радиация, несъвместима с живота какъвто познаваме.

Но все пак, винаги има възможност тези планети все още да имат атмосфера. Досега бе невъзможно да се разбере това поради недостатъчната чувствителност на нашите инструменти. Но новата космическа обсерватория съвсем скоро може да промени това. Разбира се, става дума за телескопа Джеймс Уеб. През следващите няколко седмици той ще насочи своя „поглед“ към системата TRAPPIST-1.

Идеята е да се анализира съставът на тези атмосфери, ако има такива. Това ще включва подробни измервания на планетите с помощта на техника, известна като транзитна спектроскопия. Учените ще използват JWT, за да уловят светлината от звездата TRAPPIST, докато тя преминава през атмосферата на нейните планети. Ако тази светлина се сблъска с газове като кислород, въглероден диоксид, водна пара или метан, то това ще бъде регистрирано от новия космически телескоп.

Кислородът и озонът например, са отлични биосигнатури, тъй като тези газове биха могли да са отделени по време на най-различни биологични процеси. Въпреки това, ако атмосферата на една от тези планети е богата на газообразен кислород и озон, съществува риск и двете вещества да останат скрити под облаците, което ще ги прави твърде трудни за наблюдение.

Има още един газ, който също може да бъде признак на живот: метанът. Известно е, че този газ се образува в резултат на небиологични процеси, както и от живите организми. Наличието на метан би било твърде вълнуващо, особено ако се съчетае с другите газове. В такъв случай бихме могли да разгледаме реалната възможност за наличието на извънземен живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини