Акумулаторните системи на компанията са разположени от Австралия до Пуерто Рико. Навсякъде, където Tesla е инсталирала своите гигантски акумулаторни батерии, хората моментално започват по-ефективно да използват възобновяемата енергия и да имат по-стабилни електрически мрежи.

По време на поредното събрание на акционерите, ръководството на Tesla отчете важно достижение. От 2015 година до днес, компанията е инсталирала акумулаторни станции с общ капацитет 1 гигаватчас.

За развитието на този отрасъл способства и постоянното падане на цените на литиевойонните акумулаторни батерии.

От 2010 до 2016 година цените са паднали със 73% – от $1000 на 1 киловатчас до $273. Експертите прогнозират, че към 2020 година цената ще слезе до $145, а към 2025 – на $69 за 1 KWh.

Ако тези прогнози се окажат верни, то акумулаторните станции на Илън Мъск ще станат съвсем обикновено явление в целия свят.

Важно е, че тези акумулаторни станции могат да се използват без никакви вятърни или слънчеви електроцентрали. Тяхното главно преимущество е скоростта на реакция. С тяхното построяване вече не се налага използването на резервните и много скъпи резервни мощности за производство на електроенергия. Подобрява се и екологията, понеже гигантските батерии нормализират консумацията и постепенно изместват въглищните централи, използвани като резервна мощност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари