Новата дистрибуция дава възможност за разгръщането на пълноценни сървъри и работни станции, базирани на процесорите Елбрус.

По време на конференцията „Цифровата индустрия на промишлена Русия“ IT компанията „Базалт СПО“ представи пълноценната Linux дистрибуция „ОС Алт“, базирана на Linux ядрото. В създаването на тази операционна система са участвали компанията „МСЦТ“, създател на процесорите Елбрус, както и Института за електронни управляващи машини, част от концерна „Автоматика“ на държавната корпорация Ростех.

„ОС Алт“ е предназначена за работа с руските процесори Елбрус. Сега вече е възможно чрез „ОС Алт“ с процесорите Елбрус да се създават пълноценни сървъри и работни станции. Предлагат се и адаптации на дистрибуцията за персоналните компютри „Елбрус-401“ и „Елбрус-801“.

Новата дистрибуция се базира на Sisyphus хранилището. Но инфраструктурата и поддръжката са руски. Ръководителят на „Базалт“ Алексей Смирнов изрази надежда, че съвсем скоро процесорът Елбрус ще получи поддръжката на международната общност на разработчиците на свободен софтуер и ще се нареди до x86/x86-64, ARM и другите процесорни архитектури.

Очакванията са използването на „ОС Алт“ първоначално да започне в държавния сектор. И най-напред в сферата на образованието.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари