Обявиха кога ще бъде стартиран първият термоядрен реактор

7
6941

Експерименталният термоядрен реактор ITER се счита за най-сложното съоръжение в историята на човечеството. Очаква се той да даде достъп до безплатна енергия, като докаже възможността за контролиране и управление на високотемпературната плазма. Датата на стартиране на ITER бе обявена за месец декември 2025 година.

Ръководството на проекта ITER, който е и най-големият термоядрен реактор, обяви че успешно е премината още една стъпка: на строителната площадка с цена $19 милиарда, която се намира в южна Франция, от Индия пристигнаха елементите на гигантската подложка на реактора и сега може да се обяви дата на неговото стартиране – месец декември 2025 година.

Управляемата термоядрен синтез ще направи революция в енергетиката. За разлика от разцепването на атома, синтезът генерира колосални количества енергия без вреда за околната среда. Главният проблем е постигането на устойчива управляема термоядрена реакция в течение на дълго време. ITER е най-амбициозният опит на 35 държави да постигнат това.

В центъра на термоядрения реактор се намира 60-метровия ТОКАМАК ITER с тегло 23 000 тона. Той ще се сглобява постепенно от различни елементи, като наскоро бяха инсталирани криостата и долната част на цилиндъра.

В криостата с тегло 3850 тона трябва да бъдат инсталирани още два допълнителни елемента и това ще даде възможност за началото на изграждане на самия ТОКАМАК – огромна камера, обвита от различни индуктивности за задържане и управление на плазмата.

Компонентите на ТОКАМАК-а се изготвят в Китай, Южна Корея, Япония и някои европейски държави.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Очаква се той да даде достъп до безплатна енергия“ Ай сега безплатна. Може ли отново да се съсредоточите на превода 🙂
На тоя свят какво е безплатно?

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

На Кольо простотията. Тя е безплатна.

111
111

Ми прав е. Ще налечт 19-20 милиарда долара и ще раздват енергията – да, да , ама не

Гордън Фрийман
Гордън Фрийман

Къде го строите това, да дойда да ви покажа как се прави 😀

Без да искам
Без да искам

И колко енергия се очаква да произвежда ?

Кольо
Кольо

Всъщност николко, ако става въпрос за електрическа енергия, която да вкарва в енергопреносната мрежа. А иначе е 500 мегавата топлинен еквивалент и няма да има към него монтирани генератори. Такива ще има в следващият проект наречен DEMO, а после и в практическото копие на промишлен вариант на ТЯЕЦ, по чийто модел ще се прави масовото производство на този тип централи. Поне такива са плановете на ЕС и консорциума от няколко други страни инвестиращи в ИТЕР и въобще в развитието на термоядрената енергетика по международна линия. Тук не броя другите национални и частните участници развиващи собствени проекти.

ИТ Квазимодо
ИТ Квазимодо

Наш манго, ще може ли да се закачи?