Обявиха кога ще бъде стартиран първият термоядрен реактор

7
7864

Експерименталният термоядрен реактор ITER се счита за най-сложното съоръжение в историята на човечеството. Очаква се той да даде достъп до безплатна енергия, като докаже възможността за контролиране и управление на високотемпературната плазма. Датата на стартиране на ITER бе обявена за месец декември 2025 година.

Ръководството на проекта ITER, който е и най-големият термоядрен реактор, обяви че успешно е премината още една стъпка: на строителната площадка с цена $19 милиарда, която се намира в южна Франция, от Индия пристигнаха елементите на гигантската подложка на реактора и сега може да се обяви дата на неговото стартиране – месец декември 2025 година.

Управляемата термоядрен синтез ще направи революция в енергетиката. За разлика от разцепването на атома, синтезът генерира колосални количества енергия без вреда за околната среда. Главният проблем е постигането на устойчива управляема термоядрена реакция в течение на дълго време. ITER е най-амбициозният опит на 35 държави да постигнат това.

В центъра на термоядрения реактор се намира 60-метровия ТОКАМАК ITER с тегло 23 000 тона. Той ще се сглобява постепенно от различни елементи, като наскоро бяха инсталирани криостата и долната част на цилиндъра.

В криостата с тегло 3850 тона трябва да бъдат инсталирани още два допълнителни елемента и това ще даде възможност за началото на изграждане на самия ТОКАМАК – огромна камера, обвита от различни индуктивности за задържане и управление на плазмата.

Компонентите на ТОКАМАК-а се изготвят в Китай, Южна Корея, Япония и някои европейски държави.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари