Международният експериментален ядрен реактор, който започна да се строи в южна Франция през 2007 година, е наполовина готов. Плановете са първата плазма да бъде получена през 2025 година.

Целта на проекта ITER е получаването на водороден синтез, управляван с помощта на големи свръхпроводящи магнити. Генерираната топлина ще върти стандартни турбини. Получената енергия ще бъде чиста и евтина. Според специалистите на ITER, водород с обем колкото ананас може да генерира енергия, равна на енергията получена от изгарянето на 10 000 тона въглища.

Проектът ITER се счита за най-сложното научно-техническо съоръжение в историята на човечеството. За неговото стартиране е необходима плазма, нагрята до 150 милиона градуса по Целзий, а това е 10 пъти повече, отколкото в ядрото на Слънцето. Свръхпроводящите магнити са охладени до -269 градуса по Целзий и ще удържат плазмата от контакт със стените на ректора. Дори 50% готовност на проекта е голямо достижение. Проектът е финансиран от ЕС, Япония, САЩ, Русия, Китай, Индия и Южна Корея. Въпреки политическите затруднения, проектът ще бъде завършен най-късно до месец декември 2025 година.

Google също се занимава с управляем термоядрен синтез, като Google Research совместно с Tri Alpha Energy разработва компютърен алгоритъм с машинно обучение, който се очаква значително да ускори експериментите с плазма.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

11 коментара за "Термоядреният реактор ITER е наполовина готов"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка