Международният експериментален ядрен реактор, който започна да се строи в южна Франция през 2007 година, е наполовина готов. Плановете са първата плазма да бъде получена през 2025 година.

Целта на проекта ITER е получаването на водороден синтез, управляван с помощта на големи свръхпроводящи магнити. Генерираната топлина ще върти стандартни турбини. Получената енергия ще бъде чиста и евтина. Според специалистите на ITER, водород с обем колкото ананас може да генерира енергия, равна на енергията получена от изгарянето на 10 000 тона въглища.

Проектът ITER се счита за най-сложното научно-техническо съоръжение в историята на човечеството. За неговото стартиране е необходима плазма, нагрята до 150 милиона градуса по Целзий, а това е 10 пъти повече, отколкото в ядрото на Слънцето. Свръхпроводящите магнити са охладени до -269 градуса по Целзий и ще удържат плазмата от контакт със стените на ректора. Дори 50% готовност на проекта е голямо достижение. Проектът е финансиран от ЕС, Япония, САЩ, Русия, Китай, Индия и Южна Корея. Въпреки политическите затруднения, проектът ще бъде завършен най-късно до месец декември 2025 година.

Google също се занимава с управляем термоядрен синтез, като Google Research совместно с Tri Alpha Energy разработва компютърен алгоритъм с машинно обучение, който се очаква значително да ускори експериментите с плазма.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ПрокопииКольоПенчоpoa Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Супер 🙂 По първоначалните планове, трябваше да е завършен още през 2014г. и от началото на 2015г., да са почнали първите експерименти с плазма, т.е вече трябваше да има почти 3 години стаж…Мотаене му е майката.

poa
poa

Всичко трябва да е най най качествено – цените скачат(чакаш догодина бюджета ако отпуснат за да купуваш още части).

Кольо
Кольо

Частите не са серийни, договорите за производството им са подписани с фирмите изпълнителки, преди доста години. Пазарните причини няма как да влияят върху вече подписани договори, изключая неустойка за забава, освен ако нарочно не са оставени клаузи, за да се източва бюджета на проекта, т.е да се краде от него.

poa
poa

Програмата предвижда 30-годишна продължителност на проекта, като 10 г от тях ще бъдат за изграждането му и 20 г експлоатационен период. Цената му се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти. ITER е разположен в научноизследователския център Кадараш (Cadarache), Югоизточна Франция. Технически проектът е готов за започване на изграждането му и първоначалното пускане в експлоатация се очаква през 2016. Проектиран е да произвежда около 500 MW (500 млн. вата) енергия от процес на термоядрен синтез, поддържан в разстояние на 500 сек. (в сравнение с пиковата мощност на JET от 16 MW за… Виж още »

poa
poa

Програмата ITER има за цел да утвърди ядрения синтез като енергиен източник.В частност, ITER ще демонстрира научните и технически възможности на термоядрената енергетика и по този начин ще бъде направен прехода от настоящите токамак-експерименти до първата демонстрация на термоядрена централа.
ITER e експеримент с възпламеняваща се плазма, проектиран да задържи
D-T-плазма, в която загряването от α-частиците (т.е. собственото загряване) надвишава всички останали форми на загряване.

D-T-плазма – диутирии-тритии(изтопи на водорода)

poa
poa

JET = живот на плазмата 30 сек. По време на пъленa DT(=Диутерии-Тритии плазма) експериментална кампания п/з 1997 JET постигна световен рекорд пикова енергия чрез термоядрен синтез от 16 MW, което се равнява на Q= 0,7. Q = [произведена от плазмата/ въведена за загряване на плазмата ]топлинна енергия. Светият грал (само-подържане) [Q > 1] A самоподдържаща на плазмен изисква поне Q = 5 За продажба на електричество изисква поне Q = 10. През 1998, е измерен Q = 1.25 (повече произвел/ отколкото получил) се претендира за JT-60 токамак; обаче, експериментa e извършени с чиста деутерий (DD) плазма. Подобни екстраполации не са… Виж още »

poa
poa

Вакуумната камера на ITER ще бъде 2 пъти по-голяма и 16 пъти по-тежка от всеки предишен токамак, с вътрешен диаметър от 6 м. Пълният диаметър ще е малко над 19 м., 11 м. височина и тегло 5000 тона. С цел постигането на по-голямо качество и улеснен транспорт и монтаж на този голям елемент от системата на токамака, вакуумната камера се състои от 9 сектора. Стените ще са двойно-стоманени, с възможност охлаждащата вода да циркулира между тях. Вътрешната повърхност на вакуумната камера ще се покрие с модулите на бланкета, който ще осигурява защита от високоенергетичните неутрони, произвеждани при реакцията. Някои от… Виж още »

poa
poa

B ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa LРР Fuѕіоn cъoбщи зa знaчитeлнo дocтижeниe в oблacттa нa тepмoядpeния cинтeз. Πo вpeмe нa тecтoвeтe ca гeнepиpaни плaзмeни йoни c eнepгия 200 ĸилoeлeĸтpoнвoлтa, ĸoeтo cъoтвeтcтвa нa тeмпepaтypa пoчти 2 милиapдa гpaдyca пo Цeлзий. Ha пpaĸтиĸa e cъздaдeн ycтoйчив плaзмeн oблaĸ c тeмпepaтypa oĸoлo 2 милиapдa гpaдyca. Kъм днeшeн дeн, тoвa e aбcoлютeн peĸopд. Peĸopдът e пocтигнaт чpeз двyĸpaтнo yвeличeниe eнepгиятa нa плaзмaтa чpeз миĸpoвълнoвo излъчвaнe във вътpeшнocттa нa ĸaмepaтa зa cинтeз. Излъчвaнeтo e нeoбxoдимo зa цялocтнoтo изчиcтвaнe нa oĸиcитe oт пoвъpxнocттa нa вoлфpaмoвитe eлeĸтpoди, ĸoитo пpи нaгpявaнeтo cи дoбaвят пpимecи в плaзмaтa, пpeчeщи нa peaĸциятa… Виж още »

Пенчо
Пенчо

Междувременно немския реактор верденщайн работи вече 2г. и имат плазма.

Кольо
Кольо

Плазма има навсякъде, плазма е обикновеният огън дори, плазма имаше и преди десетки години в Токамаците. За да е ефективен процеса, се изискват определени параметри.

Прокопии
Прокопии

Стискам палци всичко да е наред, все пак това е само първата стъпка в изграждането на мрежа за производство на термоядрена енергия. Доколкото ми е известно 1 вия реактор дори не е предвиден да е на печалба. Дори с 10 към 1 произведена към вложена енергия пак е нерентабилен. Боли ме сърцето че за подобен проект са предвидени толкова малко средства, само ще спомена че само за фотоволтаици в Италия бяха пръснати над 50 000 000 000 евра за една година. Доколкото си спомням след като се изгради първия реактор е предвидено да се изградят още 4 които ще са… Виж още »