fbpx
2.9 C
София

Обявиха нови мерки за размер след като броят на хората в света надхвърли 8 милиарда

Най-четени

Учени се събраха в петък край Париж и за първи път през този век разшириха световните системи за измерване. Това се случва след като световното население надхвърли 8 милиарда души.

Бързият научен напредък и огромното световно съхранение на данни в интернет, смартфоните и облака означават, че самите термини, използвани за измерване на теглото и размера на нещата, също се нуждаят от разширяване. 

И един британски учен в петък даде тласък на включването на нови, смели и префикси в гигантския и миниатюрния мащаб.

Повечето хора са запознати с префиксите като milli-, например в милиграм. Но това са префикси за най-големите и най-малките нива, които някога са били измервани. През последните 30 години сферата на данните се увеличи експоненциално и учените, занимаващи се с данни, осъзнаха, че вече няма да имат думи, с които да опишат нивата на съхранение. Тези термини са предстоящи, те са бъдещето.

казва пред Асошиейтед прес д-р Ричард Браун.
Той е ръководител на отдела по метрология в Националната физическа лаборатория на Великобритания, който предложи четирите нови префикса.

Вече съществува „рона“ (ronna) (това са 27 нули след единицата) и нейният по-голям брат „кета“ (quetta) – с 30 нули.

Техните аналози в обратната крайност са „ронто“ (ronto) (с 27 нули след десетичната запетая) и „квекто“ (quecto) (с 30 нули след десетичната запетая). Те представляват по-малките числа, необходими за квантовата наука и физиката на елементарните частици.

Браун разказа за новите префикси на официални представители на 64 държави, участващи в Генералната конференция по мерки и теглилки във Версай, край Париж. 

Те бяха одобрени от общността днес, в петък. 

Конференцията, която се провежда на всеки четири години във Франция, е върховният орган на Международното бюро за мерки и теглилки. Новите условия влизат в сила незабавно, като това е първият път от 1991 г. насам, когато се правят нови допълнения.

Браун заяви, че новите термини също така улесняват описването на нещата, които учените вече познават. След това изброи списъка на най-малките и най-големите неща, открити от човечеството.

Знаете ли, че масата на електрона е един ронтограм? И че един байт данни в мобилния телефон увеличава масата му с един квестограм?

Още по-далеч от дома, планетата Юпитер е с маса само две кетаграма. Докато, което е невероятно, „диаметърът на цялата наблюдаема вселена е само един ронаметър“, казва Браун.

Той обясни, че новите имена не са избрани случайно: Първата буква на новите префикси е трябвало да бъде такава, която не се използва в други префикси и единици.

Имаше само букви „r“ и „q“, които не бяха вече заети. След това има прецедент, че те звучат подобно на гръцките букви и че префиксите на големите числа завършват на „а“, а на по-малките числа – на „о“. Беше крайно време. Ние се нуждаем от нови думи, тъй като нещата се разширяват. Само за няколко десетилетия светът се превърна в много различно място.

„“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини