Оксфорд: 18% от пациентите с COVID-19 развиват ментални проблеми

3
1545

Според ново проучване на изследователи от Оксфордския университет, 18 процента от пациентите, заразени с коронавирус, развиват психично заболяване – включително деменция, депресия, тревожност и безсъние – в рамките на до 90 дни след заразяването с вируса.

Учените също така са установили, че пациентите със съществуващи психиатрични заболявания са с 65 процента по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19, както става ясно от статията за изследването, публикувана в списанието The Lancet тази седмица.

„Тази констатация беше неочаквана и се нуждае от допълнително изследване“, каза Макс Таке, съавтор и академичен клиничен сътрудник в Оксфорд, пред The Guardian. „Междувременно психиатричните разстройства трябва да бъдат добавени към списъка с рискови фактори за COVID-19.“

Преди това изследователите са установили, че пациентите с COVID-19 проявяват някои необичайни неврологични симптоми, включително загуба на паметта и инсулт. Друго проучване, проведено от изследователи от NYU School of Medicine, установи, че вирусът е отговорен за потенциални неврологични увреждания, вариращи от временно объркване на съзнанието до гърчове, при приблизително един от седем пациенти с COVID-19.

Това прави откритието на Оксфорд доста тревожно, но много въпроси остават без отговор. Не е ясно например дали психичните изменения са причинени от самия COVID-19, от предварително съществуващи състояния или от друга неизвестна засега променлива. Друга хипотеза, казват изследователите пред Би Би Си, е, че проблемите с психичното здраве може да се дължат на лекарства, използвани за лечението на тези разстройства.

„Хората се притесняват, че тези, които преболедуват COVID-19, ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми свързани с психичното здраве, ако нашите констатации са верни“, каза Пол Харисън, автор на изследването и професор по психиатрия в Оксфорд пред Ройтерс.

Харисън каза също, че здравните служби трябва да се подготвят, защото „нашите резултати вероятно ще бъдат подценени“.

Проучването изследва здравните досиета на 69 милиона американци, включително над 62 000 с потвърдени случаи на COVID-19.

Изследователите не твърдят, че са открили пряка връзка между диагностицирането на психиатрични разстройства и COVID-19. Данните също не включват по-подробни данни за пациентите, като социално-икономически показатели или употреба на други лекарства.

Но е възможно да има и директна връзка, казва Харисън.

По същия начин изобщо не е неправдоподобно COVID-19 да има някакъв пряк ефект върху мозъка и психичното ви здраве“, каза той пред The ​​Guardian. „Но мисля, че това отново трябва да бъде изследвано допълнително.“

Харисън също подчерта, че общият стрес от тревожното живеене по време на глобална пандемия може да е повлияло на наблюденията.

Други експерти се съгласиха, че трябва да се отнасяме внимателно с резултатите.

„Трудно е да се прецени важността на тези констатации … може да е изненадващо, че това се случва малко по-често при хора с COVID-19, които разбираемо са се притеснявали, че може да се разболеят сериозно и които също ще трябва да изтърпят период на изолация “, каза професорът от Университетския колеж в Лондон Дейвид Къртис, който не е участвал в изследването, пред The ​​Guardian.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари