ООН застана на страната на Apple в спора им с Вашингтон

0
23


Вече няколко седмици тече ожесточения спор между Федералното бюро за разследване на САЩ и Apple относно един заключен iPhone. Разбира се, спорът въобще не е около един заключен телефон, а е просто крайъгълен камък в това, което някои определят като „Криптовойни 2.0” (първите криптовойни са от 90-те години на миналия век, когато АНС се опитва да накара производителите да интегрират в телефоните си т.нар. Clipper чип). Вашингтон желае американската компания да създаде модифицирана версия на iOS, за да може да се разкрият криптираните данни на Саяд Фарук, отговорен за убийствата в Сан Бернардино. Операционната система има вградена защита, която не позволява неограниченото въвеждане на грешни пароли. Ако Apple се съгласят да създадат версия на системата, в която е възможно да се попълва много на брой пароли, ФБР твърдят, че ще могат да разбият паролата. Само че много специалисти от защитната индустрия твърдят, че държавата има съвсем други намерения – да се достигне до правен прецедент, на основата, на който тя да има правното основание да задължава компаниите да я осигурят с един главен ключ за тайните на защитите си, така че видят ли трудност органите при подобни случаи да могат да разрешат случаите без всички тези битки с компаниите.

Зад Apple застанаха компании и организации, като Microsoft, Фондация „Електронна граница”, Google и др. Голяма част от американците изглежда са разединени по въпроса, като някои от тях обвиняват Кук и компания в липса на чувствителност и патриотизъм. Според други, ако Apple и ФБР стигнат до Върховния съд на САЩ – каквото е желанието на последните и Apple загуби, това ще има необратими последствия не само за американците, но иза всички в Интернет.

Това мнение споделя и Зеид Раад Ал Хюсеин, върховен комисар по правата на човека към ООН. „За да решат казус, свързан със сигурността, засягащ криптирането в един-единствен случай, властите рискуват да отворят кутията на Пандора, което да окаже негативен ефект върху човешките права за милиони, в това число тяхната физическа и финансова сигурност”, споделя той пред агенция „Франс Прес”.

Според Ал Хюсеин разрешение на случая в полза на ФБР ще създаде прецедент, който ще попречи не само на Apple, но и на други IT компании да защитават конфиденциалността на личната информация на потребителите си по света.

В този случай не става дума за една компания – и нейните потребители – която се опитва да защити престъпници и терористи. Тук става дума за това къде трябва да се тегли границата, която ни пази от подтисници и престъпници. Има много начини да се разследва, дали тези убийци са имали съмишленици, освен заставянето на Apple да създаде софтуер, който да подкопае защитна характеристика в телефоните им. Това има потенциал да се превърне в подарък за авторитарните режими, както и към киберпрестъпниците”, заявява той. Той припомни, че инструменти, ползващи криптиране се използват от защитници на човешките права, журналисти, представители на гражданското общество, политически дисиденти и хора, разкриващи мрачни тайни и незаконни действия, които са обект на преследване и съд. „Анонимността и криптирането са необходими, както за свободното изразяване, така и на правото на защита на личната ни информация. Без тях, много животи могат да попаднат в риск”.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари