Орбиталните сателитни центрове за обработка на данни LyteLoop ще записват информацията с помощта на светлинни лъчи

4
311

Американската стартираща компания LyteLoop възнамерява съвсем скоро да изведе в орбита първите сателити, които ще съхраняват информацията не на дискове, а с помощта на подвижни фотони. Популярният интернет портал TechCrunch съобщи, че младата компания е имала нужда от цели пет години за създаването на концепцията, както и и за регистрация на необходимите патенти, а миналата седмица е привлякла $40 милиона финансиране за тестове на вече готовите три космически апарата. Целта на LyteLoop е извеждането на много добре защитени и енергийно-ефективни центрове за обработка на данни в околоземна орбита. Първата партида сателити от този тип трябва да бъде изведена в космоса до края на 2023 година.

LyteLoop възнамерява да съхранява в космоса стотици петабайта и дори екзабайта данни, което е еквивалентно на наземен център за обработка на данни, съставен от хиляди сървъри. Новата технология на този стартъп предвижда извеждането в орбита на голям клъстър, който след това се разделя на няколко сектора. Тези сектори ще образуват осмоъгълно съзвездие, като данните между секторите ще се обменят перманентно с помощта на светлинни лъчи.

Младата компания заяви, че данните в тези сателити ще се съхраняват във вид на фотони, а не на физически носители на информация. Сателитите на LyteLoop ще бъдат по-леки и няколко пъти по-малки от обикновените стандартни сървъри и за увеличаването на техния капацитет няма да е необходимо увеличаването на броя дискове, а броя фотони – тоест, светлината, манипулирана от системата. Информацията обменяна с помощта на тези светлинни лъчи ще бъде криптирана, като по този начин информационната защита се повишава до квантово ниво. Ще се използват лазери с висока пропускателна способност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари