fbpx
5.3 C
София

Орбиталният телескоп Fermi регистрира източника на гравитационните вълни, отчетени от LIGO детекторите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Неотдавна съобщихме, че с помощта на два гравитационни детектора LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) бяха фиксирани гравитационни вълни. Участниците в този грандиозен експеримент навярно ще получат Нобелова награда, понеже успяха да засекат гравитационните смущения от сливането на две черни дупки, намиращи се на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята.

 

Орбиталният телескоп Ферми е регистрирал слаб скок в гама-излъчването само след 0,4 секунди след регистрирането на гравитационните вълни. Продължителността на този скок в излъчването е около една секунда. Счита се, че това гама-излъчване е следствие от същото това сливане на черните дупки. Това е още едно потвърждение за открити гравитационни вълни.

 

Според специалистите, двете събития очевидно са свързани помежду си, а това означава, че е възможно да се фиксира точката, където по-рано се е намирала двойката черни дупки. След засичането на гравитационните вълни и с информацията от Fermi стана възможно да се посочи мястото, в която е станало сливането на черните дупки. Приблизителното местонахождение на тези космически обекти е в или в съзвездието Кит или в Риби. Засега не е възможно по-точното указване на източника на гравитационни вълни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини