През 2017 сайтът Wikileaks публикува огромен архив с инструменти, разкриващ тайният хакерски арсенал на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ). Това се оказа огромен скандал не само заради това, че е компрометирана сигурността на защитната агенция, но и поради това, което разкриваха самите изтекли данни – незаконни хакерски операции по цял свят, компрометирнето на защитата на множество продукти и имплантирането на скрити механизми, атаки към партньорски на САЩ държавни структури и организации и др. Сборът от публикуваните архиви стана известен, като Vault 7.

Както и се предполагаше още тогава, не е ставало дума за външна атака, а за вътрешно изтичане на информация, като основният заподозрян за това се оказа компютърен инженер и бивш служител на управлението с името Джошуа Шулте, на 33 години. Той е бил част от тайно софтуерно звено в ЦРУ, когато краде въпросните архиви през 2016, а година по-късно те са публикувани от Wikileaks.

Gizmodo съобщава, че тази седмица американски съд е признал за виновен Шулте в девет от обвиненията, предявени към него от страна на САЩ, между които незаконно събиране и разпространение на информация, свързана с националната сигурност на страната. Обвиненията могат да пратят Шулте за наистина дълъг период от време в затвора – до 80 години.

Федералните прокурори по делото описват Шулте, като обезсърчен служител, който решава да открадне материалите заради проблеми на работното място. Шулте, от своя страна, който се защитава сам, твърди, че е станал изкупителна жертва и че делото срещу него се явява „политическо гонение на вещици“.

„Когато Шулте започва да набира гняв към ЦРУ, той тайно започва да събира тези инструменти и ги предоставя на Wikileaks, като по този начин прави критично важни за нашето разузнаване инструменти достъпни за всички, а с това и за нашите неприятели. Днес, Шулте беше осъден за един от най-безочливите и накърняващи актове на шпионаж в американската история“, заяви в хода на делото Деймиън Уилиямс, прокурор по делото.

Gizmodo припомня, че американската прокуратура повдигна дело срещу Шулте преди две години, но по това време не беше постигнато единогласие по обвиненията, които трябва да бъдат предявени към него. Заедно с това дело, към него бяха повдигнати също обвинения, че е съхранявал детска порнография на компютъра си, като делото по това обвинение предстои.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари