Двама румънски граждани ги грози затвор за особено голямо провинение в областта на цифровите престъпления. Федералното жури е решило, че Раду Миклаус и Богдан Николеску са виновни за схема, с която са откраднали данни за кредитни карти и друга чувствителна информация, като са поразени над 400 000 компютъра, разположени предимно в САЩ.

Съобщава се, че дуото е създало потребителски злонамерен софтуер през 2007 г., който представлява уж легитимна организация (Norton или Western Union) и заразява компютрите, когато потребителите отворят прикачен файл. От този момент нататък извършителите успяват да откраднат данни и пари чрез инжектиране на фалшиви уебсайтове (като фалшиви търгове в eBay), добив на криптовалута на заден план и информация за контактите, която може да се използва за заразяване на приятелите им.

Зловредният софтуер също така изключва антивирусната защита и дори блокира потребителите да посещават уебсайтове на органи за правоприлагане.

Според Министерството на правосъдието, измамниците са извършили кражби за „милиони долари“.

Наказанието ще бъде обявено на 14 август, но присъдите могат да бъдат доста тежки. Миклаус и Николеску са съдени за 21 обвинения, които включват финансови измами, кражба на самоличност, пране на пари и трафик на фалшиви стоки, марки и услуги. Резултатите от това дело са под въпрос, но все пак е забележителна победа, като се има предвид, че обикновено много чуждестранни киберпрестъпници не биват бъдат наказани.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
toto poto
toto poto

„Peзyлтaтитe oт тoвa дeлo ca пoд въпpoc, нo вce пaĸ e зaбeлeжитeлнa пoбeдa, ĸaтo ce имa пpeдвид, чe oбиĸнoвeнo мнoгo чyждecтpaнни ĸибepпpecтъпници нe бивaт бъдaт нaĸaзaни.“