fbpx
4.2 C
София

Откривателите на гравитационните вълни ще получат награда от $3 милиона

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените, взели участие в откриването и регистрирането на гравитационни вълни, ще получат извънредна Breaktrough Prize. Съобщението бе публикувано на сайта на фондацията Breaktrough Prize.

 

3 милиона щатски долара ще бъдат поделени между участниците в експеримента LIGO. $1 милион ще си разделят три физика: Роналд Древър и Кип Торн от Калтек, както и Райнер Уайс от Масачузетския технологичен университет. Кип Торн е добре известен на обществеността като научен консултант на филма „Интерстелар“.

Останалите $2 милиона ще бъдат поделени между 1012-те останали участници в експеримента. Сред тях са 1005 автора на научни статии, в които се описва регистрацията на гравитационните вълни. Официалното връчване на наградите ще стане тази есен, заедно с наградите за математика и за изучаването на човешкия живот.

 

Гравитационните вълни бяха регистрирани през месец септември 2015 година. Те са образувани при сливането на две черни дупки, с неколкократно по-големи маси от слънчевата. Откритието бе официално обявено през месец февруари тази година.

Breaktrough Prize са няколко награди по математика, физика и науките за живота, и е организирана от Сергей Брин, Юрий Милнер, Марк Зукърбърг и други. В устава на фондацията е записано, че понякога е възможно даването на извънредна награда за особено големи научни достижения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини