Отложиха изстрелването на индийския роувър за месец юли

0
192

Началото на индийската лунна мисия Чандраян-2 бе отложено за 9 юли тази година. Информацията публикува в своята Twitter страница индийската организация за космически изследвания. Причината за отлагането е повреда в една от опорите на лунния модул при тестовете.

Чандраян-2 е втората индийска мисия за изучаване на Луната. Първият космически апарат Чандраян бе отправен към Луната през 2008 година и влезе в орбита около естествения спътник на Земята. Спусната бе сонда, която се удари в Луната със скорост 1,69 км/с. Това доведе до изхвърлянето на грунт от по-дълбоките слоеве на спътника. Дистанционното изучаване на този грунт даде важни научни резултати, включително и наличието на вода на Луната.

Новата мисия включва три космически апарата: орбитална сонда, платформата Викрам и лунния роувър Прагаян. Те ще се спуснат като един общ модул, който след кацането ще се раздели. Платформата ще заснема всичко с помощта на камера с висока резолюция и ще извършва сеизмични изследвания. Роувърът ще напусне платформата и ще изучава южния полюс, където трябва да бъде осъществено прилуняването.

Ако кацането на Луната в рамките на мисията Чандраян-2 бъде успешно, то Индия ще стане четвъртата държава, осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята. Досега това успяха да направят СССР, САЩ и Китай. Четвъртата държава с подобна мисия можеше да бъде Израел с нейния Берешит, но космическият апарат катастрофира.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за