Keyboard locked in a chain.

Подобно на природата, киберпрестъпния свят не търпи празни пространства. Конкретно в рансъмуер пространството наблюдаваме доминацията на не повече от една или две програми. След залеза на REvil, а след това и на Conti и Hive, няколко рансъмуер семейства започнаха да се борят за лидерска позиция, като изглежда LockBit има всички шансове за това. Поне през февруари това е било предпочитан метод за атака за престъпниците, разпространяващи рансъмуер. Това посочва доклад на NCC Group, публикуван наскоро. Компанията регистрира увеличение с 45% на рансъмуер атаките в сравнение с началото на годината. Водеща причина за това покачване е именно LockBit.

Изследователският екип към NCC Group предават за 240 рансъмуер атаки към големи компании и организации през февруари – най-големият брой за този период на годината, отчитан някога от групата. От тях 129 (54%) са проведени с помощта на LockBit (увеличение от 50 атаки, проведени с рансъмуера през януари), 31 – чрез Black Cat (13%) и 20 – с BianLian. Конкретно за последната заплаха, организаторите на атаките чрез BianLian са решили да променят тактиките си след скорошното публикуване на декриптор за зловредната програма и са започнали да използват повече директна кражба на данни.

LockBit се явява съвременен тип рансъмуер заплаха. Тя се разпространява по метода на „рансъмуер като услуга“, при който авторите на програмата отдават „под наем“ код и сървърна архитектура срещу процент от откупа, който ще плати евентуално жертвата. И разбира се, разпространяващите програмата използват метода на двойното изнудване, при който освен криптирането на данни, те крадат чувствителна информация от мрежата на жертвата, като по този начин освен за декриптиране, искат пари и за това да не публикуват данните публично. Един от последните големи удари с LockBit беше в началото на годината, когато жертва на атака с рансъмуер станаха Кралските пощи на Великобритания. По отношение на секторите, то индустриалния сектор остава най-атакуван, като повече от една трета от тях са именно към него (33%), следва потребителския бизнес с 15%, услугите, здравните институции, промишлленост и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари