От 2020 година Пекин въвежда доживотен социален рейтинг за жителите на столицата

73
4604

Преди около една година китайските власти обявиха плана си за въвеждане на социален рейтинг за всичките 1,3 милиарда жители на Китай. Това трябваше да стане до 2020 година, но е ясно, че ще отнеме повече време. Но върху тази киберпънк система за социален рейтинг, базиран на компютърни изчисления, усилено се работи.

Системата за социален рейтинг в сериала „Черното огледало““ сезон 3, епизод 1

Сега се появи информация, че системата за социален рейтинг през 2020 година ще бъде въведена в столицата на страната. На всеки един от 21,7 милиона жители на мегаполиса ще бъде присвоен социален рейтинг. Официалният план 中共北京市委 北京市人民政府关于印发《北京市进一步优化营商环境行动计划(2018年—2020年)》的通知 е публикуван на 18 юни тази година в уебсайта на общинското управление на града.

Системата за социален рейтинг директно въплътява в реалния живот социалната справедливост според разбиранията на Комунистическата партия. Хората с висок социален рейтинг получават разнообразни отстъпки, могат да кандидатстват за високоплатена и удобна работа и т.н. Хората с нисък социален рейтинг, които нарушават законите, не искат да учат и работят, и пречат на живота на околните. се сблъскват със съвсем реални трудности в живота.

Пекинският проект подобрява и развива системата „Черния списък“ в която хората, считани за ненадеждни, „да не могат да направят дори и една крачка“ – съобщи Bloomberg, цитирайки правителствения документ.

Китай отдавна експериментира с подобни системи, които оценяват жителите на тази страна. При висок рейтинг се дава по-широк достъп до услугите и работните места. При нисък рейтинг лошите постъпки се наказват с ограничения и глоби. Критиците на тази идея са на мнение, че този подход много големи рискове. Напълни е възможно да се появи компютърна система от рода на Големия брат, в която личността на човека е сведена само до социалния индекс.

Още над десет големи китайски града въвеждат същата система, но Пекин е най-амбициозният.


Ханджоу също въведе собствена система за личен рейтинг в началото на тази година. Тази система например добавя точки при безплатно даряване на кръв, за доброволно извършен работа и други подобни. В същото време точки се отнемат за нарушаване правилата на движението по пътищата, за вземане на подкупи и т.н. Системата е съвсем реална и действа безпогрешно. Според информацията на Националната комисия за развитие и реформи, към края на месец май 2018 година на хората с лош рейтинг са отказани над 11 милиона резервации за самолетни билети и 4 милиона пътувания с високоскоростните влакове. Тоест, неблагонадеждните маргинали са оставени да се придвижват в Китай с некомфортен транспорт или пеша.

Някои ограничения за хората с нисък социален рейтинг:

  • Намаляване скоростта на интернет връзката
  • Забрана за учене в елитните училища
  • Забрана за кандидатстване и получаване на добро работно място
  • Забрана за регистрация в добрите хотели
  • Публично порицание
  • Намаляване позицията в сайтовете за запознанства

Очевидно е, че списъкът може да бъде разширен. По всичко личи, че обучението в елитните училища, посещаването на хубавите хотели и другите блага, вече са достъпни само за хората с висок социален рейтинг. Това са доброволците в различните организации, донорите на кръв и другите хора с полезно за обществото поведение. Интересно е, че самите китайци харесват тази система.

Планът на Пекин предвижда различните учреждения да свързват своите бази данни за социалния рейтинг, за да се получи по-пълна картина за всеки жител. Свързаните бази данни включват дори туристическите оператори и бюрата за предприемаческа дейност.

С всяка изминала година държавите от целия свят все по-лесно следят индивидуалното поведение на гражданите. Това става чрез безкасовите плащания, социалните мрежи и другите методи за електронна комуникация, които съвсем лесно се контролират от властите с помощта на автоматизирани системи.

Bloomberg допълва, че окончателният вариант на китайската Национална система за социално кредитиране все още не е готов. Но от 2020 година всички жители на Пекин ще бъдат обхванати от подобна система и хората, мислещи по-различно, ще бъдат разкривани по-лесно от когато и да било преди това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
73 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари