От 2025 година в Норвегия се забраняват автомобилите с двигатели с вътрешно горене

4
27

Четирите основни политически партии на Норвегия се споразумяха, че от 2025 година на територията на страната трябва да бъде забранена продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене, които използват дизел и бензин.

 

Въпреки че 30% от бюджета на Норвегия се крепи върху продажбата на нефтопродукти, в страната от 10 години се обсъжда идеята от пътищата да изчезнат автомобилите, използващи петролни продукти.

Притежателите на електромобили в Норвегия имат редица привилегии. Така например, електрическите автомобили са освободени от данъци, имат право на безплатно паркиране и могат да се движат по пътните платна, предназначени за обществения транспорт.

Миналата година в Норвегия бяха продадени над 26 000 електромобила, като повечето от тях разполагат с компютърни автопилоти. Най-популярни са Tesla Model S, Renault Zoe и Nissan Leaf. Илън Мъск и неговата Tesla Motors вече реагираха на тази новина чрез своите официални страници в социалните мрежи със съобщението „Чудесни новини. Кой е следващият“. Мъск написа в Twitter „Колко интересна държава. Чудесни сте!“.

Норвегия много държи на своята екология. Охраната на природата е една от приоритетните области в законодателството на страната. А на 26-ти май се появи съобщение, че Норвегия се отказва от покупката на стоки, произведени от отсечени дървета.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "От 2025 година в Норвегия се забраняват автомобилите с двигатели с вътрешно горене"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Semantic
Semantic

Само продажбата е забранена, не и движението..click bait 🙁

urkqsrk
urkqsrk

Дали може да си купиш кола от съседна държава и да си я внесеш.

housetime
housetime
Това, което разбрах от различни източници е, че няколко партии планират да го внесат за гласуване. Освен това става въпрос за спиране само на продажбите на ДВГ. Ето и един интересен цитат от renewablesinternational: „…according to one German blogger, Norway plans to ban sales of new cars that are not electric within 10 years. The only exceptions would be larger vehicles – but even 75 percent of coaches and half of heavy trucks would still have to be electric by 2030.“ Така че заглавието по-скоро трябва да е нещо от сорта: „Норвегия планира да забрани продажбата на автомобилите с двигатели… Виж още »
1Force1
1Force1

Бе това забранява държавата, онова забранява?! Де е демокрацията, тия хора там ще останат най-накрая без права, ако се оставят така да продължава.