Още веднъж: обновяванията за Windows 10 сриват компютрите

26
3795

Бъгът се дължи на неправилната работа на функцията за възстановяване на Windows 10.

Microsoft призна за наличието на поредния проблем с обновяванията за операционната система Windows 10. Този път софтуерният гигант описа възможните проблеми, свързани с функцията за възстановяване на операционната система.

Проблемът засяга всички компютри, работещи под управлението на Windows 10, в които е включена функцията за защита, както и когато се създава точка на възстановяване преди инсталирането на едно или няколко обновявания. Според думите на Microsoft, в тази ситуация често се появява грешката 0xc000021a, която означава, че не е възможен прехода към предишната версия на операционната система.

Специалистите на Microsoft обясняват възникването на проблема с инициализацията на файловете, използвани от Windows 10. Грешката възниква по време на зареждането на операционната система, когато съществуващите драйвери не съвпадат с изградения каталог в системния регистър на Windows 10. В този случай стартирането на компютъра спира и системата се срива.

Оказа се, че ОС Windows 10 зарежда съществувалите преди точката на възстановяване драйвери, преди да възстанови техните предишни версии. Поради несъвпадението на версиите на драйверите с номерата на версиите в системния регистър, Windows 10 се срива и не може да зареди.

За всички, които са се сблъскали с този проблем, Microsoft предлага специална инструкция, в която всичко е описано стъпка по стъпка.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
14 Отговори на коментарите
22 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Classic
Classic

Same shit, different day. We all love M$ 🙂

хсйдхжд
хсйдхжд

Поне аз,изпитах страшни затруднения да спра автоматичните обновления. Постоянно ми препълваше Ц-то.. верно аз съм си виновен ,че е толкова малко. Калво пречи да предупреди за недостиг на памет преди да издърпа файловете, а не като стигне до 80% да спре,забие и отиди после търси всички изтеглени файлове ,че да ги изтриеш. Нечовешки сложни ъпдейти..това е преди около година откакто не го обновявам, възможно е да с отстранили проблема,но като чета..

Pencho
Pencho

Какъв трябва да си, че да искаш да си спреш ъпдейтите … направо се чудя как може да има такива хора …

Кьорав кон
Кьорав кон

При толкова проблеми с всеки нов ъпдейт на 10-та, какъв трябва да си за да НЕ ги спреш? От лицензирана 10-ка минах на хакната 7-ца заради постояните проблеми, които имах с 10.

дфсдф
дфсдф

Такъв които иска да си ползва компютъра очевидно :d

Ваньо
Ваньо

Искаш да тестваш с една и съща работна среда, примерно.

ChromeOS
ChromeOS

Всеки който се счита за нормален и не е обвързан с точно определeна програма (photoshop,autocad etc) веднага да последва примера на Правителството на Южна Корея и да мине на Линукс.Въпреки страхотните безплатни алтернативи които има в Линукс няма друга основателна причина нормален човек да продължи да ползва, тази толкова недодялана опер.сист.

111
111

Спомням си че имаше такъв неуспешен експеримент и след няколко години зарязаха Линукса и се върнаха към M$. Мисля че Мюнхен беше. Макар че какво толкова и трябва на една администрация…
Иначе бозата при мен работи безпроблемно на десктопа, както и линукса на лаптопа.

Станислав
Станислав

Недодялан си ти. Само и единствено полуграмотен човек може да твърди това. И ще ти задам няколко въпроса: – Предложи ми по-добра алтернатива от windows 10 за корпоративна среда, предложи ми по-добро решение от MS Exchange/O365 за корпоративна среда, предложи ми по-добра алтернатива от Sharepoint, System Center (Configuration Manager/Operations Manager) и т.н. Останалите няма да ги описвам, щото въобще и идея си нямаш за какво иде реч.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

май ти си нямаш идея кви глупости говориш, аз съм Линукс и М$ сертифициран, това което си написал по-горе говори че си кон с капаци и незнаеш нищо за ИТ сферата (то и минусите които са ти нацъкали го казва), няма да ми стигне мястото да ти изпиша колко по-добри алтернативи има, образовай се или просто не пиши глупости…

black house
black house

Bpeмe e Бългapия дa ce диcтaнциpa и дa изocтaви бeзцeннocтитe нa caщницитe! Bpeмe e зa coбcтвeнa – бългapcĸa cвoбoдa! Cънapoдници – пpoyмeйтe гo, виждaтe гo вeчe, чe ce cлyчвa – вcичĸoтo злo нa зeмятa ce пpaви oт изчaдиятa oт caщ!

Пенчо
Пенчо

Тогава ти спри да ползваш интернет и хардуер проектиран от САЩ и много ще ни е добре без теб в коментарите.

Alien
Alien

Ходи да живееш в гората.. лошо няма

Ратнемок
Ратнемок

Би било сензационна новина, ако някое обновяване не срине нещо…

изумително
изумително

Windows 10 – създаден да се срива.
Вече и във всички цветове на SOD.

RMM
RMM

Изглежда аз съм голям късметлия. До сега не съм попадал на обновяване, което да ми повреди системата. Даже преди малко windows 10 Pro x64 1809 се обнови съвсем нормално – в момента е build 17763.504

пипи
пипи

И при мен

Ебачев
Ебачев

Работна станция с Про – засега не съм имал проблеми. Дразни само че понякога докато правя нещо и изведнъж тръгва да се ъпдейтва без дори да ми даде шанс да го спра!!!

Пенчо
Пенчо

всеки който го ползва по 1 час на ден за да си провери фейсбука и мейла няма проблеми, пробвай да работиш обаче и веднага бъгясва

Alien
Alien

Какво бъгясва? Как един път не ми се сбъгяса и на мен пък… незнам кво ползвате и кво слагате на тея компютри ама ако поне малко разбирате не кликате на най различни говна и си поддържате системата си работи. Аз работя със сървъри на windows, workstation на windows10, все чакам някой ден някой ъпдейт да прецака нещо ама няма. Да не говорим че сме задължени всичко да е „up to date“ zaradi PCI-DSS compliance. Не хваля Windows ама си работи. Имаме сървъри с Linux и там всичко си работи не мога да се оплача, въпреки че не му разбирам много.… Виж още »

Оня
Оня

Нещотото, което не се споменава тук е, че този проблем възниква при компютри със системен дял по-малък от 60ГБ. За да може системата да отдели и свободно място за новите изисквания се получи този бъг. Майкрософт явно забравиха, че хората нямат възможност постоянно да сменят големината на дяловете за угода на Windows….

Ебачев
Ебачев

Най вероятно си прав! В този дял нямам нищо, и вече са заети 68GB.

Анонимен
Анонимен

От години все се пише едно и също но практиката показва че това се случва на много малко компютри с 10.

Финехаз
Финехаз

Някой да сподели дали най-новата версия на счетоводния софтуер Плюс Минус върви на някакава дистрибуция на Linux, че с тези постоянни ъпдейти на Win, а и цената на софтуера дискомфортът е ОГРОМЕН. Стои клиента при теб и ако ти се рестартира машината, почне да обновява и дремете като гъски, това да нямаш контрол върху собствения си компютър е МЕГА гадно. Поне по мои впечатления, в Win7 не беше така.
П.П.: Ако има някой,който ползва счетоводния софтуер на Linux, да драсне, моля ви се!