Кибератаката WannaCry засегна над 200 000 компютърни системи в около 150 държави в целия свят. От jpeg до raw и от jar to txt, рансъмуерът криптира всякакви потребителски файлове.

За съжаление, засега няма цялостно решение за отключване на тези файлове. Антивирусните компании и експертите по информационна сигурност активно работят за намиране на начин за декриптиране на файловете на заразените компютри, но засега подобно средство няма. Но има няколко неща, които могат да намалят загубата.

Ръчно премахване на рансъмуера WannaCry

Ако искате отново да имате сигурна и незаразена система, първо трябва да се отървете от рансъмуера WannaCry. Това може да стане ръчно по следния начин:

Изберете показването на скритите файлове и папки

Рестартирайте компютъра в безопасен режим

Влезте в Task Manager и спрете всички съмнителни процеси

Предотвратете стартирането на рансъмуера

Декриптиране или възстановяване на оригиналните файлове

Тъй като рансъмуерът WannaCry използва RSA + AES методите за криптиране, тяхното декриптиране е твърде трудно дори с помощта на скъпо платен софтуер. Освен това, засега няма програма за отключване на файловете, както е при другите зарази с рансъмуер.

Symantec предлага метод за частично възстановяване, с който можете безплатно да си върнете част от файловете. Оказа се, че вирусът не криптира директно действителните файлове, а първоначално прави сенчесто копие на всеки файл и криптира оригиналното съдържание и името му. Въпреки че не можете да декриптирате копията на файловете, можете да се възползвате от всякакъв софтуер за възстановяване на изтрити файлове. Symantec обръща специално внимание, че това възстановяване е възможно само за файлове, които НЕ са записани на десктопа, в папката My Documents или на външно устройство.

Въпреки това, има много счетоводни програми със собствени директории, информацията в които може да бъде възстановена.

За възстановяване на изтритите от WannaCry файлове уеб-порталът FossBytes предлага да се използва програмата Wondershare Data Recovery, а ние препоръчваме Remo Recover.

Нека отново изброим мерките за предпазване на компютъра и мобилните устройства от опасни компютърни зарази.

Рансъмуерът WannaCry е само един пример колко ужасен е нарочно злонамереният софтуер. Ето защо се препоръчва винаги да се пази резервно копие на всички по-важни данни. Удачно е използването на електронен облак или DVD диск.

Второ, операционната система трябва да е актуализирана. Symantec обръща внимание, че трябва да е актуализирана не само ОС на персоналните компютри, а и на смартфоните. Много важно е да бъде актуализирана и използваната антивирусна програма.

Трето, използвайте подходящ антивирусен софтуер. Антивирусната програма трябва да е надеждна и сигурна. Това се отнася не само за компютъра, а и за мобилните телефони. Кой антивирусен софтуер е най-подходящ ще стане дума в друг материал.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари