Още една услуга за електрически скутери стартира в София

Първото ви каране ще е безплатно, ако въведете код BRUM

9
1395

След като миналия месец в София стартира първата услуга за споделено използване на електрически скутери – Lime, днес на пазара вече има нов играч. Следващата компания, чиито скутери ще виждаме по улиците на София е американската Bird.

От клиентска гледна точка нещата са общо взето идентични с тези при Lime, като дори цената е същата. Малко по-различен обаче е бизнес моделът на компанията, която е нещо като платформа, която дава възможност на независими оператори да предлагат своята услуга през нея. В случая услугата за българския пазар се казва Brum, но както можете да видите и на скутерите – те са брандирани от Bird.

В приложението, което работи в цял свят вече са обособени зоните, от където ще могат да се взимат и оставят скутерите, като скоростта в парковете е ограничена до 5 км/ч.

Компанията дава възможност за едно безплатно каране на всички, регистрирали се в приложението с код BRUM. Така можете да изпробвате безплатно тази услуга за 15 мин.

Цените както казахме остават същите  1,50 за отключване на електрическия скутер, след което по 30 стотинки на минута. Именно това е и една от най-дискутираните теми при първата стартирала услуга Lime. Не цена, понякога надвишаваща тази на такси и равна на предлаганата от Spark, някои не са склонни да се възползват от скутерите. Факт е обаче, че това е коренно различна услуга, а цените са такива в цял свят, така че само можем да се надяваме конкуренцията да доведе до по-ниски стойности.

Интересна подробност при Brum, е че когато паркирате своя скутер на обозначените паркоместа в приложението, получавате 0,50 лева депозит във вашия акаунт, което може би ще направи така, че скутерите да не са разхвърляни безразборно из целия град.

В София скоро ще има поне две подобни услуги, с което преди зимата ще могат да се ползват поне 4 такива компании, предлагащи тротинетки през приложения.

И докато регламентът за използване и най-вече за това къде да бъдат карани електрическите скутери остават по-скоро неясни и тема на спор между политици, КАТ, общинари и обикновени хора, то използването на такава тротинетка е ясно. Необходимо е да свалите приложението, да въведете платежно средство, след което на карта виждате къде е най-близкия до вас скутер. След като стигнете до него го отключвате, сканирайки QR код. След карането му повтаряте процедурата със сканирането, за да го заключите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари