fbpx
0.3 C
София

Павел Дуров: Apple е средновековие и цифрово робство

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Основателят на Telegram Павел Дуров публикува в своя телеграм-канал пост с жестока критика срещу Apple. Той реши да се изкаже след публикуването на нова статия в The New York Times, в която се казва, че Apple е направила големи отстъпки на китайските власти, за да могат нейните продукти и онлайн услуги да останат достъпни в Поднебесната.

Дуров цитира публикацията в The New York Times и заяви, че не се учудва, че тоталитарният поход на Apple така добре се приема от Комунистическата партия на Китай. Той каза, че мобилните устройства на Apple са тромави, имат остарял хардуер и се продават при силно завишена цена. Според Дуров, притежаването на подобно устройство прави неговия притежател буквално цифров роб на Apple, който е неразривно свързан с екосистемата на тази корпорация.

„Apple има изключително ефективен бизнес модел, който се базира на продажбата на остарели устройства с много висока цена и потребители, които са неразривно обвързани с екосистемата на тази компания.

Всеки път, когато използвам iPhone за тестването на нашето iOS приложения, на мен ми се струва, че се намирам в Средновековието. 60-херцовите екрани в смартфоните на Apple по никакъв начин не могат да се сравняват със 120-херцовите екрани, които се използват в Android смартфоните и които предлагат много по-плавна анимация.

Проблемът дори не е в това, че Apple предлага тромави и остарели мобилни устройства. Притежаването на iPhone ви прави цифров роб на Apple – на вас ви е позволено да инсталирате само приложенията, които тази компания допуска в App Store, и можете да използвате само iCloud за резервно архивиране на своите данни“ – заяви Павел Дуров.

В публикацията на The New York Times се казва, че Apple се е съгласила да прехвърли данните на китайските потребители от своите сървъри в Китай, въпреки че законодателството на САЩ забранява на американските компании да прехвърлят данните на своите потребители в други държави. За заобикалянето на тази законова забрана Apple е регистрирала в Китай юридическо лице, което принадлежи на правителството на провинция Гуейджоу. По този начин на китайските власти вече не се налага да искат данните на потребителите от Apple, понеже могат да ги вземат директно от контролираната от тях нова компания.

Екипът на The New York Times добавя, че Apple не използва в Китай криптирането на данни, което се използва във всички други държави. Криптирането от подобен род е забранено от законодателството на Поднебесната, а липсата на подобно криптиране значително опростява достъпа до информацията, която се прехвърля в китайския сегмент на интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

49 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини