Пазарната капитализация на Microsoft достигна 2 трилиона долара

1
429

Microsoft може да отметне в списъка си с постижения деня, в който пазарната ѝ капитализация достигна 2 трилиона щатски долара. Новината за компанията дойде в същия ден, в който официално обяви Windows 11 и подробностите около предстоящата нова операционна система. Това прави компанията втората американска компания, чиито акции се търгуват публично на борсата, която някога е достигала до рекордната пазарна капитализация, като за първи път тази икономически граница беше премината от Apple, която успя да я достигне през август 2020 г., според официална информация от Bloomberg.

Лесно е да проследим как 2020 г. допринесе за икономическия успех на Microsoft: Пазарът на персонални компютри се разрасна с над 10 процента през 2020 г., според оценки на Canalys и IDC, и изглежда е запазил част от тази инерция и през настоящата година. Microsoft също отбеляза успех със своите устройства Surface, представянето на конзолата Xbox Series X и разширяването на предлагането на облачните ѝ услуги – компанията обяви, че само сегмента на интелигентните облачни услуги, са ѝ донесли 48 милиарда долара през финансовата 2020 година.

Разбира се, прогнозите за развитието на финансовите показатели на Microsoft също са доста високи – в крайна сметка с представянето на Windows 11 ще има доста компютри, които няма да отговарят на минималните технически изисквания, а това ще донесе допълнителни приходи на компанията, чрез подмяна на устройства, с такива, които идват директно с инсталирана новата операционна система.

Пазарната капитализация на компанията за кратко дори се повиши над 2 трилиона долара тази седмица, но все пак спадна малко под тази цена в края на борсовия ден.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари