Пазарът на NAND flash паметта прогнозира ръст от 63%

2
105

Порталът ChinaFlashMarket.com представи резултатите от проучването на световния пазар на NAND flash паметта. Някои цифри публикува и изданието DigiTimes.

Експертите прогнозират, че световните продажби на флаш-памет през 2017 г. ще достигнат 40 милиарда долара, а през 2020-та те ще нараснат с 63%, до 65 милиарда долара.

Обемът на целия пазар на паметта за това време ще нарасне от 95 до 120 млрд. долара. Тук, в частност се предлагат DRAM решения, които ще отстъпят на NAND flash микросхемите по размер на реализацията през последните три години, очакват анализаторите.

Голяма част от флаш-паметта се пада на твърдотелните дискове, чийто дял на пазара ще достигне 43% в края на 2017 година. На второ място по разпространение с 42-процентен показател са вградените решения, които миналата година бяха на първо място с дял от 43%.

Най-големият производител на NAND flash памет според анализаторите е компанията Samsung Electronics. През тази година, южнокорейският гигант ще получи 37% от пазара. В челната тройка влизат Toshiba (21%) и Western Digital/SanDisk (14%). В групата на лидерите също така ще влязат и Micron (13%), SK Hynix (12%) и Intel (3%).

Освен това, в доклада се говори за нарастващото проникване на твърдотелните дискове на пазара на персоналните компютри. Предполага се, че във всеки втори десктоп и лаптоп ще се използва SSD-устройство, а до 2020-та, този дял ще се увеличи до 76%.

През 2020 г. световните доставки на твърдотелни решения ще се увеличат до 241 милиона единици в сравнение със 156 млн. през 2017 година. Доставките на корпоративни продукти, ориентирани предимно към дейта-центровете ще нараснат с 18,4 милиона копия през 2017 г. до 22,3 млн. през 2020 г.

В сегмента на корпоративните SSD ще доминират Intel, Samsung и Western Digital/SanDisk, благодарение на доставките на оборудване за интернет гиганти, като Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba и Google.

По оценки на анализаторската компания DRAMeXchange, през второто тримесечие на 2017 г., обемът на световния пазар на NAND flash паметта възлиза на 13,2 милиарда долара, което е с 8% повече спрямо предходните три месеца. Договорната цена на тези чипове се е увеличила за това време с около 3-10% в зависимост от сегмента, въпреки че обикновено през април-юни се наблюдава намаление на цените.

Във връзка с повишаването на цените на мобилните продукти и твърдотелните дискове, производителите на флаш-памет ще регистрират увеличение на приходите си през третото тримесечие и до края само на 2017 година, на пазара ще се появи силен подем, прогнозират изследователите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари