fbpx
-0.4 C
София

Пари от вакуум: какво привлича частните инвеститори в космоса

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През последните 25 години, в различни проекти, свързани с космоса бяха инвестирани над $18 милиарда. Но можем да не забележим, че въпреки грандиозните успехи на Мъск и другите частни компании, главната роля в усвояването на космоса си остана на държавата.

Тази година космическата индустрия започна многообещаващо. Китайският космически апарат Чанъе-4 извърши меко кацане на Луната, Американската сонда New Horizons достигна до най-далечния космически обект, което е рекорд за създаден от човека космически апарат; предстои изстрелването на новите пилотирани кораби на САЩ. Но какви са частните проекти извън договорите с НАСА и с космическите агенции от другите страни?

Според информацията на Spacenews, през месец февруари, един от най-амбициозните проекти за създаване на космически хотел от компанията Orion, се оказа на границата на оцеляването, понеже не предизвика интереса на инвеститорите. В рамките на този проект се предвиждаше изграждането в орбита около Земята на пълноценна туристическа станция. Това е жилищен модул с обем 160 кубични метра или около една шеста част от МКС. Тази станция може да бъде дом за шест души.

Според икономическите разчети, едно легло в този космически хотел ще струва около $9,5 милиона, а първите посетители трябваше да бъдат транспортирани в орбита още през 2022 година. Но Orion Span успя да събере едва $230 хиляди от необходимите $2 милиона. Това би могло да е резултат от неграмотна политика за привличане на инвестиции или по-скоро от липсата на интерес към подобни проекти. Престанаха ли инвеститорите да се интересуват от космоса? Отговор на този въпрос дава изследването на компанията Seraphim Capital.

Без особен интерес

От 2014 година започна интензивното инвестиране в космическата индустрия от страна на частните инвеститори. Нещо повече, през последните пет години две трети от всички инвестиции са в областта на космоса. Данните на Seraphim Capital показват, че инвестициите в космическата индустрия като цяло продължават на нарастват, но далеч не във всички сфери с нови космически проекти. Така например, общият размер на инвестирания рисков капитал в космическите проекти през 2018 година е достигнал $3,25 милиарда, което е с 30% повече в сравнение с 2017 година. Тези разчети корелират с данните на финансовата компания Space Angels, която съобщи за $2,97 милиарда инвестиции за 2018 година.

Въпреки че има неголяма разлика в оценките, и двете компании отбелязват, че най-голям е интересът към изстрелването на ракети и извеждането на космически апарати в орбита около Земята. В проектите от подобен род се влагат от по $1,3 до $1,6 милиарда. Забелязва се интересна тенденция относно малките ракети носители, създавани от Rocket Lab и други подобни компании. Те привличат инвеститорите с възможността за извеждане в орбита на малки сателити с помощта на евтини и бързи за сглобяване ракети със сравнително неголяма тяга. Втората по привлекателност област е производството на космически апарати и осигуряване на дълъг технологичен живот в условията на космоса.

Тези данни показват, че проектите за изстрелването на ракети и конструирането на сателити от ново поколение са отделени от останалите космически проекти сякаш от пропаст. През 2018 година тези две категории привлякоха финанси от над 300 компании, от общо 412-те компании, инвестиращи в тази индустрия. Останалите са счели за привлекателни образованието и медиите логистиката, космическите изследвания и т.н.

Seraphim подчерта, че интересът е намалял и към компаниите, анализиращи сателитните снимки и другата получена от орбита информация. Инвестициите в този сектор са спаднали от $410 милиона през 2017 до $275 милиона през 2018 година. Вече не се се вижда, кой би могъл да повтори успеха по привличане на финансови средства на картографската услуга Mapbox, която привлече $164 милиона през 2017 година.

В крайна сметка, инвестициите за за изстрелване на ракети от 1983 година до наши дни достигнаха $8,6 милиарда. За създаването на сателити и съответните услуги (телекомуникация, дистанционно сондиране) бяха дадени $8,3 милиарда инвестиции. Всички останали компании за същия период привлякоха едва $1 милиард инвестиции.

Обяснението на ситуацията е пределно ясно – парите се влагат в най-логичните, разбираеми и надеждни проекти.

Космическият хотел Orion Span не е такъв проект, понеже потенциалните доходи не покриват рисковете и сега проектът е на път да изчезне.

Но ако рисковият капитал и частният инвеститор до голяма степен не желаят да инвестират в потенциално непечеливши проекти, една друга финансова категория е силно заинтересована от развитието на космическата индустрия. Това са държавите, които могат да си позволят подобен риск.

От бюджета

Държавите още от самото начало поддържат изследването на космоса. И при СССР и при космическите програми на САЩ, покоряването на космоса става за сметка на държавния бюджет, понеже резултатите от космическите изследвания се използват и за демонстрация на сила и за пропаганда.

В началото на XXI век започна развитието на частния космически бизнес. SpaceX и нейните конкуренти икономисаха много пари на НАСА. Но ситуацията не се промени кардинално. Основните космически мисии както преди са прерогатив на държавите.

Както навремето известният популяризатор на на науката Нийл Деграс отбеляза, именно държавата е локомотивът в тази индустрия. Държавите прокарват първите пътеки, по които поема бизнесът.

Примерите в това отношение не са малко. НАСА започва експерименти по промяна в орбитите на опасните за Земята космически тела. Японската аерокосмическа агенция организира мисията за изследване и събиране на образци от района на астероида Рюгу. Китай изпрати космическа лаборатория на обратната страна на Луната. Русия възнамерява да изпрати през 2031 година свои космонавти на повърхността на Луната. Трудно можем да си представим, че някоя частна компания може да финансира мисии от подобен мащаб.

Но вложените от държавите пари в космическата индустрия оказват влияние и на частния сектор. Според разчетите на Seraphim Capital, инвестициите на европейските компании са нараснали от 13% през 2017 година на 18% към края на миналата година. А според Space Angels, китайските частни инвестиции през последните 5 години са достигнали 5% от всички инвестиции в тази област.

 


Отговорът на всички тези въпроси е очевиден. Големите пробиви са се извършвали и най-вероятно ще продължат да се извършват под звуците на химна на една или друга държава. Едва след това тържествените акорди ще бъдат заменени от звъна на монетите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

Голямото бърборене за частното присъствие в космоса, все още си е просто едно голямо бърборене.

Oceanic815
Oceanic815
2 години

Изречението „а първите посетители трябваше да бъдат транспортирани в орбита още през 2022 година“
ме кара да си мисля, че аз пък съм се транспортирал в миналото…

Освен това и програмата Mars One обяви несъстоятелност въпреки че имаше бая желаещи за еднопосочен билет до Марс.

Нови ревюта

Подобни новини