fbpx
3.8 C
София

Партньорите на Apple са подобрили условията на труд през 2020

Най-четени

Apple съобщи за подобрения в оперативното поведение на своите производствени партньори през 2020 г., докато се бори с настъпването на пандемията от COVID-19. Годишните доклади на Apple за отговорността по веригата за доставки за 2021 г. се фокусират върху редица теми, включително труда и правата на човека, здравето и безопасността на работниците и околната среда, наред с други неща.
Apple съобщи за намаляване на основните нарушения на своя Кодекс за поведение сред своите доставчици и не спомена нищо за разкрития за използване на детски труд в производствените линии. Компанията също така не е открила и случаи на принудителен труд, за каквито имаше доклади през годината. Повечето от нарушеният, които Apple е констатирала, са относно нарушаване на политиката на компанията за работното време или фалшифициране на данните за обемите на труда.

През годината Apple e провела 1121 оценки на доставчици и подизпълнители в 53 държави, за да гарантира спазването на Кодекса за поведение на компанията. Производителят също така заяви, че е провел 57 618 интервюта с работници от веригите на подизпълнителите и веригите за доставки, за да гарантира, че тези служители, участвали в процеса по оценка, не са получили различно третиране от работодателите си, които да са си отмъстили за различни разкрития.

В своя доклад от 113 страници Apple не споменава разкрития за детски труд, като компанията установява, че едно съоръжение е „погрешно класифицирано като наемащо студентски работници и е фалшифицирало документи, за да прикрие нарушенията на нашия Кодекс, включително позволявайки на учащите да работят нощем или с извънредно работно време, а в някои случаи и да извършват работа, несвързана с тяхната длъжностна характеристика. Apple заяви, че е дала на изпълнителя изпитателен срок и е спряла да прави бизнес с него, докато той не отстрани всички нарушения.

Докладът не идентифицира доставчика нарушител, но през ноември Apple съобщи, че е замразила всички нови бизнес договори с Pegatron, един от ключовите си доставчици, след като е установено, че тайванската компания нарушава правилата на веригата за доставки на компанията, като фалшифицира документи с неправилно класифициране на работниците с цел прикриване на трудовите нарушения.

Apple установи значително намаляване на нарушенията на своя кодекс за поведение през 2020 г., като докладва девет през годината в сравнение със 17 година по-рано и 48 през 2017 г. Седем от деветте случая през 2020 г. са свързани с фалшифициране на работното време или данни за труда. Като цяло компанията отчита 93% спазване на своите правила за работното време, които изискват от доставчиците да ограничат работните седмици до 60 часа.

Apple съобщи за подобрения в оперативното поведение на своите производствени партньори през 2020 г., докато се бори с настъпването на пандемията COVID-19. Годишният доклад на Apple за отговорността по веригата на доставки за 2021 г. се фокусира върху редица теми, включително труда и правата на човека, здравето и безопасността на работниците и околната среда, наред с други неща.

Компанията информира и  за намаляване на основните нарушения на своя Кодекс за поведение сред своите доставчици и не спомена за разкриване на случаи на детски труд. Той също така не откри случаи на принудителен труд. Повечето от нарушенията, за които Apple съобщава, са свързани с нарушения на политиката на компанията за работното време или фалшифициране на данните за труда.

През годината Apple проведе 1121 оценки на доставчици в 53 държави, за да гарантира спазването на Кодекса за поведение на компанията. Компанията също така заяви, че е провела 57 618 интервюта с работници от веригата за доставки, за да гарантира, че тези работници, участващи в процеса на оценка, не са отмъстени.

Докато в 113-страничния доклад на Apple (PDF) не се споменава разкриване на детски труд, нает в обектите на доставчиците, компанията установява, че едно съоръжение е „погрешно класифицирало студентските работници в тяхната програма и е фалшифицирало документи, за да прикрие нарушенията на нашия Кодекс, включително позволявайки на учениците да работят нощем и / или извънредно, а в някои случаи и да извършват работа, несвързана с тяхната специалност. Apple заяви, че е поставила доставчика на изпитателен срок и е спряла да прави бизнес със съоръжението, докато проблемът не бъде коригиран.

Докладът не идентифицира доставчика, който е спрян, но през ноември Apple съобщи, че е замразила всички нови бизнес договори с Pegatron, един от ключовите си доставчици, след като тайванската компания установи, че нарушава правилата на веригата за доставки на компанията, като фалшифицира документи неправилно класифициране на работниците с цел прикриване на трудовите нарушения.

Apple установи значително намаляване на нарушенията на своя кодекс за поведение през 2020 г., като докладва девет през годината в сравнение със 17 година по-рано и 48 през 2017 г. Седем от деветте случая през 2020 г. са свързани с фалшифициране на работното време или данни за труда. Като цяло компанията отчита 93% спазване на своите правила за работното време, които изискват от доставчиците да ограничат работните седмици до 60 часа.

Apple също заяви, че е отхвърлила 8% от потенциалните доставчици заради рискове, свързани с кодекса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини