fbpx
4.6 C
София

Една трета от хората умират заради промените в климата

Най-четени

Топлината е убиец – и изменението на климата увеличава броя на смъртните случаи сред хората. Средно около 37 процента от смъртните случаи могат да бъдат обвързани с причини, дължащи се на предизвиканите от човека климатични промени, според информация от ново проучване в Nature Climate Change.

Проучването разглежда данни от 732 места в 43 държави за период от около три десетилетия, от 1991 – 2018. Те са използвали информация, включително и такава за смъртните случаи и температурните промени в наблюдаваните места, за да изградят компютърни модели, които изчисляват колко смъртни случая могат да бъдат приписани на климатичните промени. Цифрите варират в зависимост от местоположението, като по-голям процент от смъртните случаи, свързани с измененията в климата, се наблюдават в по-топлите страни спрямо по-хладните.

Като цяло около 166 000 души са намерили смъртта си поради причини, свързани с топлината, между 1998 и 2017 г., според информация от Световната здравна организация. Благодарение на изменението на климата, повече хора са изложени на повече горещи вълни от всякога. „Между 2000 и 2016 г. броят на хората, изложени на топлинни вълни, се е увеличи с около 125 милиона“, изчисляват от СЗО.

Има едно забележително ограничение в това проучване – докато са наблюдавани стотици места по света, много райони на Африка и Югоизточна Азия не са били включени, поради липса на данните. Събирането на тази информация в бъдеще ще бъде жизненоважно за новите усилия за създаване на глобално отчитане на смъртните случаи и заболявания, свързани с глобалното затопляне на света.

„Страните, в които нямаме необходимите здравни данни, често са едни от най-бедните и най-податливи на климатичните промени и, което е свързано с това, също са прогнозирано горещи точки за бъдещи проблеми, свързани с намаляване на населението“, пише изследователят на климатичните промени Дан Мичъл в статия, придружаваща научния доклад. „Получаването на тези данни ще бъде ключово за науката, за да предостави информация, необходима за адаптирането на тези страни.

 

„Мислим за тези проблеми с изменението на климата като за нещо, с което ще се сблъска следващото поколение“, каза Ана Мария Вицедо-Кабрера, водещ автор на статията в интервю за The New York Times. “Това е предизвикателство, пред което сме изправени и ангажирани. Хвърляме камъни по себе си.“

Тези сведения са в съответствие с други изследвания, които установяват, че изменението на климата вече е катастрофа за човешкото здраве. По-специално възрастните хора са особено уязвими, като смъртните случаи, свързани със затоплянето, за тази възрастова кохорта, се увеличават с около 54 процента между 2000 и 2018 г. Някои райони на планетата стават по-зле от други, като екстремните условия настъпват дори по-често от предвиденото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини