Партньор на Tesla създаде конкурент на батериите с твърд електролит

2
2231

Екип учени, включващ специалисти от университета Далахауси, университета Уотърлоу и научната група Tesla Canada, оглавявана Джеф Дан, един от пионерите в разработването на литиевойонните батерии, представи литиевойонен елемент без анод.

Това са нов вид литий-метални акумулаторни батерии без анод с течния електролит LiDFOB/LiBF4, включващ две соли. Редица учени са на мнение, че в литий-металните батерии трябва да се използва твърд електролит, за да се постигне дълга и стабилна работа. Но специалистите на Tesla показаха, че тяхното изобретение след 90 цикъла на презареждане запазва 80% от своя капацитет, Към днешен ден това е най-доброто достижение за акумулаторни батерии с нулев излишък на литий. Това означава, че изследванията в тази насока ще продължат.

Една от най-характерните особености на новата батерия е значително по-бавното образуване на дендрити, които водят до нейното разрушаване.

Новата акумулаторна батерия има по-висока енергийна плътност и по-дълъг технологичен живот в сравнение с батериите с твърд електролит, които имат редица недостатъци. Първо, в тях с времето също се появяват разрушителните дендрити. Второ, тяхната технология на производство не е съвместима със сега съществуващата инфраструктура за производство на литиевойонни батерии, в която вече са инвестирани милиарди долари.

В разработването на акумулаторни батерии от ново поколение с висока енергийна плътност работят огромен брой научни екипи и лаборатории. Наскоро стартъпът XNRGI съобщи, че е успял да създаде батерии с висока плътност и бързо зареждане.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бай Павле
бай Павле

„Но специалистите на Tesla показаха, че тяхното изобретение след 90 цикъла на презареждане запазва 80% от своя капацитет“. Това за тези новите батерии ли важи или за старите NMC батерии. Ако е за старите ми се струва занижено с около един порядък.

лион
лион

за новите „прототипи“ е.
NMC е на 80% след 3к цикъла.
при презаряд всяка батерия се скапва