Патентен трол осъди Intel за $2.18 милиарда

3
1608

Съдебните заседатели на Тексаския федерален съд признаха Intel за виновна в нарушение на патентното право и решиха, че процесорният гигант трябва да заплати на компанията VLSI Technology сериозните $2,18 милиарда. Тази компания бе отново основана през 2019 година и не осъществява никаква дейност, като единственият ѝ източник на доход е въпросната сума от съдебния иск.

В миналото компанията VLSI  съществуваше –  до 1999 година тя бе независима компания от полупроводниковия сектор и тогава бе купена от Philips за $1 милиард. По-късно всички активи бяха прехвърлени към дъщерната компания NXP, която има право да претендира за част от отсъдената сума.

Патентите, за които става дума в това съдебно дело са издадени през 2009, 2010 и 2012 години на компаниите Freescale Semiconductor и Sigmatel. А сега агенция Bloomberg съобщи, че през 2019 година всички тези патенти съвсем неочаквано са дадени на преродилата се от мъртвите VLSI. Но зад VLSI стои инвестиционният фонд Fortress Investment Group и това е причината VLSI да бъде наречена патентен трол – компания, която съществува единствено чрез външни вливания на финанси и патентни съдебни дела, без да осъществява каквато и да било дейност с добавена стойност.

Intel заяви, че VLSI е извадила от „прашните чекмеджета“ технологии, които отдавна никой не използва и сега иска нереална сума. Корпорацията направи насрещно предложение да плати на VLSI $2,2 милиона и всичко да приключва. Но съдебните заседатели настояват да бъдат платени 10% от прихода на Intel. Корпорацията не е съгласна и възнамерява да обжалва, а Fortress и VLSI подготвят още няколко съдебни иска.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари