Пет незабележими, но важни промени в ОС Windows 11

29
7166

В новата операционна система на Microsoft ще бъдат добавени редица нови възможности и системни приложения, включително съвсем нов многофункционален терминал, а феновете на Windows 10 още сега могат да върнат стандартното меню, с което са свикнали да работят.

От операционната система Windows 11 се очакват големи промени в работата с компютъра и без съмнение, голям брой интересни нововъведения. Някои от тях бяха очевидни и веднага забелязани, като например квадратния логотип на Windows, редизайна на старт менюто, закръглените програмни прозорци и елементи, новия тип анимации и съвременни иконки. Но къде по-интересни се оказаха функциите, които първоначално бяха скрити от очите на потребителите и останаха някак незабелязани. Нека да прегледаме някой от тези полезни промени, които могат донякъде да променят отношението към новата операционна система на Microsoft.

Медийните контроли стават по-компактни и по-съвременни

Дизайнът на изскачащите менюта на Windows при слушане на музика или при промяна силата на звука не е променян от много дълго време – още от Windows 8. Вече архаичният към днешен ден интерфейс Metro започна да се използва в операционната система на Microsoft от 2012 година, продължи съществуването си през 2015 година, когато излезе Windows 10, и сега най-после ще отиде в миналото с излизането на Windows 11, което ще стане след почти 10 години. Новият музикален плеър и плъзгачът за силата на звука бяха открити от разработчика Ахмед Валид (Ahmed Walid) в компонентите на средата C-Shell и по всичко личи, че те са взети от отменената Windows 10Х.

Тестват  се няколко шаблона с различни размери на елементите – SmallUI, MediumUI, LargeUI, ReducedMarginsUI, CompactUI и ExtraSmallUI.

В ОС Windows 11 ще се запази класическото старт меню с прозрачни плочки

Интернет-потребителите твърде нееднозначно реагираха на промененото и преосмислено старт меню във Windows 11. На някои хора изобщо не се хареса неговото ново разположение и външен вид, което наистина напомня на macOS и Chrome OS, а други обявиха за практически безполезна функционалността на доброто старо меню, което на практика повтаря възможностите на таскбара със закрепени върху него иконки на приложенията. За щастие на феновете на Windows 10, софтуерният гигант е предвидил начин за включване на алтернативно меню, което е всъщност менюто от Windows 10.

Класическият вариант на старт менюто с прозрачните плочки може да се включи от системния регистър на Windows 11. Необходимо е да се редактира следния ключ по посочения по-долу начин:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Start_ShowClassicMode DWORD=0x1

Има три версии на таскбара

От ляво надясно: малък среден и голям размер на иконките в таскбара на ОС Windows 11/Windows Latest

При последните поколения на операционната система Windows имаше само два размера на таскбара. Потребителите можеха да избират между малки и големи иконки, без да имат каквито и да било други настройки. В ОС Windows 11 нещата са по-опростени, като едновременно с това е добавен трети размер – среден. Нововъведението дава възможност за подбиране на най-подходящата височина на иконките в зависимост от размера на диагонала на екрана и е едно приятно допълнение към общата персонализация на новата операционна система на Microsoft.

Windows 11 може да емулира х64 приложенията за ARM архитектура

Компютрите работещи под управлението на операционната система Windows 11 за ARM процесори могат да емулират 64-битовите приложения. Към днешен ден Windows 10 за ARM процесори дава възможност за стартирането на оптимизирани стандартни UWP приложения, както и емулация на х86 платформата – тоест, в тази ОС е дадена възможност да се работи предимно със старите и бавни 32-битови програми. Благодарение на дългоочакваната съвместимост с x64, операционната система Windows 11 се очаква да стане много по-популярна на фона на бързо развиващия се пазар с ARM решения.

Да си припомним, че за първи път емулацията на x64 за ARM архитектурите се появи в края на 2020 година за тестерите, участващи в програмата за предварителна оценка на Windows, но тази функционалност така и не стигна до стабилната версия на Windows 10.

Новите приложения Windows Terminal и Power Automate Desktop

Операционната система Windows 11 ще се разпространява с минимум две нови предварително инсталирани приложения. Новият многофункционален Windows Terminal ще замести морално остарелият вече команден ред във Windows и ще обедини популярните среди за работа от команден ред PowerShell, браузърната облачна среда Azure Cloud Shell и терминалните възможности на Linux дистрибуциите от WSL подсистемата. Тази помощна програма поддържа раздели в основния програмен прозорец, има потребителски профили с фонови изображения, потребителски цветови схеми и макроси.

Power Automate Desktop е фирменият инструмент на Microsoft за автоматизация на рутинните задачи и процеси. Той се използва за създаването на автоматично изпълнение на серия от действия, започвайки от записа на обикновените кликове с мишката върху обекти и приключвайки например, с достъпа до различните онлайн услуги.

В допълнение на казаното дотук да напомним, че откриха лесен начин за заобикаляне изискването на интернет връзка при инсталирането на Windows 11 Home. Ако се натисне клавишната комбинация Alt + F4 при излизането на програмния прозорец с изисквания да се влезе в акаунта на Microsoft, то той просто се затваря, а инсталацията продължава. В този случай от потребителя се изисква само да си измисли име на локален акаунт. Няма никакви гаранции, че този номер ще работи във финалната версия на Windows 11.

3 12 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари