Повече жени в ИТ сектора? Ето къде са новите възможности

6
1084
Броят на дамите, заемащи технически длъжности в ИТ индустрията остава  недостатъчен, но има все повече примери и успешни истории, които дават оптимизъм за промяна

Жените все още са малцинство в ИТ компаниите у нас и по света. Въпреки това нарастват възможностите за развитие и срещаме много реални примери, които показват, че прогресът на нежния пол в тази сфера се случва, особено в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там жените имат успехи дори без нуждата от предходен опит или техническо образование.   

На базата на различни проучвания по темата, България често се гордее, че е сред водещите страни в Европа и света по брой на жените в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 г., едва 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са жени. Страната ни изглежда се справя доста добре – проучване на Евростат за 2017 г. показва, че жените са 34% от заетите в ИТ сектора. Според Индекса на жените в ИТ за 2018 г., дамите в тази сфера у нас са около 30%, което нарежда страната ни на 19-то място сред общо 41 държави, взели участие в изследването. Всички данни сочат, че жените все още са недостатъчно в технологичната и ИТ индустрията. Къде са възможностите за промяна на ситуацията?

Стъкленият таван и склонността на жените да се подценяват

Обикновено дамите нямат самочувствието да си поискат онова, което смятат, че им се полага, да преговарят за повишение, по-добри условия или допълнителни придобивки. Те често са склонни да подценяват постиженията си, а когато взимат кариерни решения, обичайно  избират хуманитарни професии за сметка на точните науки в областта на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Жените са склонни да потискат стремежа си към лидерство –  обикновено се стремят към баланс, стараят се да са добри екипни играчи и да избягват конфликти и конфронтация на работното място. Също така, служителките от нежния пол са по-умерени в поведението си, по-скромни и избягват риска, който обикновено е свързан със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „стъклен таван“, който спира развитието им към мениджърските постове.

Непланираният успех на жените в ИТ аутсорсинг сектора     

По данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от началото на 2018 г., две трети от заетите в аутсорсинг сектора в България са жени. Броят на дамите в големите компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е доста висок.

В екипа на Тек Експъртс например, дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето ръководство на компанията. Как се постига това? Има ли неподозирани възможности, които жените започват да откриват? Лидерите в този сектор предлагат разнообразни шансове за кариерно развитие на дамите, без изрична нужда от образователна степен в ИТ или друга техническа специалност или предишен професионален опит в сферата на техническата поддръжка. Аутсорсинг компанията, която вече има 800 служители в софийския си офис и оперира в 8 локации в Европа, Азия, Африка и Централна Америка, има специално разработена обучителна програма, която дава шанс на жените да се развиват успешно в ИТ сектора, без непременно да са правили планове в тази насока.

Бившата детска учителка Йоана не е имала планове за кариера в ИТ сектора. Научава за компанията за софтуерна и техническа поддръжка от приятелката си Мишел и решава да опита

Любопитна е, иска да учи и да приема нови предизвикателства. Това, което я грабва от самото начало е приятелската атмосфера и непринудената комуникация в компанията, както и личният подход на мениджърите към всеки служител. Година по-късно е поканена да се присъедини към екип, който работи по нов проект. Колебае се, тъй като се чувства неуверена и се съмнява, че има нужния опит за новата роля, но приема.

Неочаквано, около година по-късно един ден й предлагат да замине за офиса на Тек Експъртс в Ханой, Виетнам, където да проведе обучение. „Стоях на място и не можех да реагирам“, казва тя. „Но в следващия момент си казах – след като толкова много хора вярват, че мога да се справя, значи е време най-накрая и аз да повярвам в себе си“. Доверието към нея й дава самочувствието, което не й достига и тя се впуска в предизвикателството, което й носи ценен опит и неповторимо изживяване.

Гергана е в екипа на Тек Експъртс от две години и половина. Има техническо образование, но никаква идея какъв път да поеме след като завършва университета. Резултатите й много бързо са забелязани и тя е повишена два пъти докато стане Delivery Manager. „Тук нещата се случват доста бързо, за разлика от конкурентни компании в ИТ аутсорсинг сектора, където по повече от три години младите специалисти нямат развитие като позиция и отговорности. Противно на битуващото схващане, жените имат амбиция и могат да бъдат лидери. Важното е да намериш компания, която оценява желанието ти да се развиваш, твоята упоритост и гъвкавост и където няма значение дали си мъж или жена.“

Натали е енергична и усмихната млада дама с юридическо образование. След 10 години в Германия, се връща в България и започва работа в адвокатска кантора

Стига обаче до момент, когато търси коренна промяна. Научава за Тек Експъртс и става част от екипа през март 2018 г. В началото е Мениджър „Критични ситуации“ – предизвикателна роля, в която непрекъснато търси баланс между клиентите и екипите в компанията. Като жена тя се оказва отличен „миротворец“ и дипломатичните й умения се оценяват.

След пет месеца е повишена до ръководител смяна, като вече следи работата на много хора. Най-много й помага подкрепата на мениджърите й. В началото на декември става мениджър на екип. „Съветът ми към жените, които се колебаят дали да се развиват професионално в сферата на ИТ, е да не правят компромиси и да търсят работа, която им носи истинско удовлетворение. Има неограничени възможности, ако си решен да се развиваш. Трябва да си мотивиран и последователен и можеш да постигнеш всичко, което си наумиш“, споделя тя.

Все повече жени преодоляват предизвикателствата на половото неравенство и успяват в ИТ сектора – упоритостта и увереността в собствените им умения и способности се оказват ключови за това. За компаниите е време да преосмислят ситуацията и да изместят фокуса към индивидуалните качества на всеки служител, към представянето и резултатите му и да загърбят стереотипите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари